Počinju Dani Danila Lazovića

V. Strugar

30. 10. 2013. u 21:27

Uoči decenije od smrti Danila Lazovića, u Priboju počinje dvodnevni festival, otvaranjem izložbe Lazovićevih fotografija, i dokumenata koje je ustupila porodica.

ZAVIČAJ se odužuje velikom srpskom glumcu: uoči decenije od njegove smrti (25. mart 2006. godine) u Priboju počinje festival "Dani Danila Lazovića". Bard naše scene odrastao je u gradu na Limu i u njega se rado vraćao kad god je za to imao povoda. Nažalost, nikada zemljaci nisu imali priliku da ga vide u nekoj ansambl predstavi, ali je pred tamošnjom publikom rado izvodio svoje monodrame i odlomke iz predstava...

Pod pokroviteljstvom opštine Priboj, a u organizaciji Doma kulture i Zavičajnog muzeja, u naredna dva dana u ovom gradu nadmetaće se studenti završnih godina devet glumačkih akademija (Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i BiH) u onome u čemu je Lazović bio neprikosnoven od mladalačkih dana - kazivanju poezije. O najboljima će odlučivati žiri kojem predsedava prof. Radovan Knežević, sa glumcima Ljiljanom Dragutinović i Goranom Sultanovićem, rediteljkom Milicom Kralj i glumčevom ćerkom Jelenom Lazović.

- Ovo je naš prvi festival i zato traje samo dva dana - kaže direktor festivala, inače beogradski glumac i takođe Lazovićev zemljak, Miki Damjanović. - Počinjemo otvaranjem izložbe Lazovićevih fotografija, kao i dokumentima koje nam je za ovu priliku ustupila porodica. Potom će publika videti snimak predstave "Klaustrofobična komedija" Zvezdara teatra, u kojoj je ostvario izuzetnu ulogu i dobio "Ćurana" na Danima komedije u Jagodini. Kuriozitet naše manifestacije je i što je jedina u regionu na kojoj će se budući glumci takmičiti u govorenju poezije.

Pobedniku će pripasti Povelja "Danilo Lazović" i novčani iznos od hiljadu evra koji poklanja opština Priboj, a dobitnik će naredne godine biti i član žirija.

I OSETLjIV I GRUB

- U VREMENU opšteg nemara i slavljenja mutnih vrednosti, svaki pokušaj da se ime i delo jednog umetnika sačuva od lakog zaborava jeste podvig vredan poštovanja. Glumac živi onoliko koliko je živ u sećanju svog gledaoca. Danilo Lazović, i osetljiv i grub, i razmahnut i krut, i živčan i lomljiv, i glasan i samozatajan. Danilo dobija pribojske "Dane" rezervisane za slavljenje njegove umetnosti. Eto prilike da ga iznova upoznamo. Prilike za radovanje - reči su rediteljke Milice Kralj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije