AMBASADOR Poljske, ovogodišnjeg počasnog gosta Beogradskog sajma knjiga, Andžej Jasnovski uručio je u nedelju Otvorenu knjigu Džangu Vansjueu, ambasadoru Kine, koja će biti gost sledeće godine. Time je zvanično završena 58. velika smotra pisane reči, a čitaoci su imali prilike da razgledaju i kupuju knjige do 21 sat.

Predsednik Organizacionog odbora Sajma Željko Ožegović izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjom manifestacijom, na kojoj je, kako je istakao, bilo više posetilaca, izlagača i novinara, nego ranijih godina i da su programi bili veoma zanimljivi, pri tom je u akciji prikupljanja knjiga za biblioteke poklonjeno oko 2.500 knjiga.

- I ovaj sajam knjiga, kojim je strujala fina energija između izdavača, pisaca i čitalaca, pokazao je snagu tradicije - rekao je Ožegović.

- Sajam predstavlja napredak u odnosu na prethodne. Karakteristika ovog sajma je da su idavači sve više počeli da koriste naše sale za promocije, koje su bile posećenije. Poljska je doprinela kvalitetu ovog sajma, ne samo svojim knjigama i učešćem 12 pisaca, već i programima u Kolarčevoj zadužbini i na Beogradskom džez festivalu i prikazanim filmovima. Pored pisaca i pesnika bili su i predstavnici izdavača, a tokom sajamskih dana održan je i sastanak instituta za knjigu sa srpskim izdavačima i prevodiocima i to će izroditi saradnju.

JUBILEJ “GEOPOETIKE“ ČLAN Komisije Marija Miljević (RTS) naglasila je da je dve godine zaredom „Geopoetika“ dobila nagradu za najprofesionalniji odnos prema novinarima i da je druga na listi najboljih izdavača:
- „Geopoetika“ ove godine slavi dve decenije postojanja, a ova nagrada, koju su dobili više puta prethodnih godina, pokazuje da uređivački tim istrajava ne samo u izuzetnim naslovima već i u profesionalnom odnosu prema medijima, čime doprinosi da njihove knjige na pravi način dođu do čitalaca.

Ambasador Jasnovski je istakao da je Beogradski sajam knjiga jedna od najvažnijih i najlepših manifestacija u Evropi i izrazio zadovoljstvo što je Srbija otvorena za različite kulture i književnosti.

Učešće Kine sledeće godine, po mišljenju Ožegovića, daće potpuno novu dimenziju ne samo tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje, već i kulturi Beograda.

Izražavajući veliko zadovoljstvo što će Kina biti počasni gost ambasador Vansjue je rekao:

- Kina i Srbija su prijateljske zemlje. Kulturna razmena predstavlja neku vrstu platforme za međusobno razumevanje, a najefikasnije u tom smislu je objavljivanje knjiga.

Spremni smo da sa našim domaćinima uložimo maksimalno napore kako bi naše predstavljanje na sledećem sajmu bilo uspešno i da srpskim prijateljima pokažemo našu dugu istoriju i civilizaciju, širinu i dubinu naše kulture. Istovremeno smatramo da je učešće na sajmu izvanredna prilika da učimo od srpkih prijatelja, vaših izdavača i pisaca i da prenesemo vašu tradiciju i kulturu u našu zemlju.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

NAJBOLJIMA URUČENE TRADICIONALNE NOVINARSKE NAGRADE

IZDAVAČI BRANE OBRAZ

TRADICIONALNE nagrade koje novinari kulturnih rubrika dodeljuju, po 19. put, najboljem izdavaču između dva sajma knjiga i najljubaznijem prema medijima, u nedelju su svečano uručene u Sali „Slobodan Selenić“. Nagradu za najboljeg između dva sajma primio je, u ime „Vulkana“, direktor Miroslav Josipović, a uručio ju je jedan od osnivača nagrade i član Komsije za brojanje glasova Dragan Bogutović („Večernje novosti“).

Nagrada se sastoji iz povelje i slike u ulju akademskog umetnika Mome Antonovića. Meliha Pravdić (Radio Beograd) uručila je izvršnoj urednici „Geopoetike“ Jasni Novakov Sibinović priznanje za izdavača koji je tokom protekle godine imao najprofesionalniji odnos prema novinarima, a pored povelje uručena joj je i grafika umetnika Božidara Damjanovskog.

- Zašto se sve izdavačke kuće trude da pod sajamskim kupolama dobiju što bolji prostor i predstave se u što raskošnijem svetlu? Ako neko misli da je to zbog puke zarade - grdno se vara. Osnovni motiv je na drugoj strani, pa je pitanje časti i želja da se sačuva mukom stečeno ime i ugled i posebno, ne iznevere knjigoljupci - rekao je Bogutović.

Članica Komisije Tatjana Nježić („Blic“) navela da je „Vulkan“ protekle godine imao više od 600 naslova, a u svom lancu poseduje 17 knjižara. „Vulkan“ je nastao spajanjem kuća „Mono i Manjana“ i „Alnari“.

- Ovim ujedinjenjem dva poznata izdavača dokazala su da nastanak novog ne mora da znači i potpunu devastaciju starog već naprotiv koristeći i poštujući kvalitet starog, gradi se novo, i drugo, da je i kod nas, verovali ili ne moguće kvalitetno i kvalitativno udruživanje - ocenila je Nježićeva.