SVA nakaradnost primene Zakona o javnim nabavkama na kupovinu knjiga za biblioteke, pokazala se na Sajmu knjiga. Prvi put za 58 godina, koliko traje ova manifestacija, bibliotekari će se vratiti praznih ruku, a njihovi čitaoci ostati bez najzanimljivijih i najaktuelnijih izdanja.

Famozni tender za nabavku knjiga, koji zahteva raspisivanje konkursa za nabavku svake knjige, uz obavezne tri ponude, zagorčao je do kraja život i izdavačima i bibliotekarima i njihovim korisnicima.

- Dopunjeni Zakon o javnim nabavkama, stupio je na snagu 1. aprila ove godine posle čega je Zajednica matičnih biblioteka Srbije uputila nekoliko predloga za njegovu izmenu. Dobijen je odgovor da je samo pitanje dana kada će se to dogoditi, ali su nadležni očigledno imali preča posla i sve koji se bave knjigom, na Sajmu knjiga doveli u apsurdnu situaciju - kaže, za "Novosti", Dragan Kojić, upravnik Gradske biblioteke u Novom Sadu i sekretar Zajednice matičnih bilioteka. - Duža primena ove odluke imaće katastrofalne posledice i na bibliotekarstvo i izdavaštvo.

U sajamskim halama zatekli smo Danicu Otašević, direktorku Biblioteke "Vladislav Petković Dis" u Čačku, koja nam je rekla:

- Prvi put na sajam knjiga dolazimo samo da gledamo knjige i da pišemo naslove i njihove autore da bismo, kada se vratimo, pravili spiskove i pokretali javne nabavke male vrednosti. Dobili smo više od milion dinara za nabavku knjiga i zbog Zakona ne možemo da kupujemo direktno od izdavača, nego ćemo to činiti preko distributera.

NAJBOLJE, A NE POPULARNO DIREKTOR "Paideie" Petar Živadinović se slaže da bi nabavka knjiga za biblioteke trebalo da se izuzme iz tendera: - Prethodnih godina biblioteke su, nažalost, kupovale dela koja pre spadaju u kič i šund, nego u vrhunsku književnost. Mladi ljudi trebalo bi da čitaju u bibliotekama najbolje, a ne najtraženije knjige.

Svoje čitaoce biće primorana da razočara i Biblioteka "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu.

- Za sajam smo izdvojili 1.200.000 dinara, ali od kupovine nema ništa - ističe direktorka Dragana Tipsarević. - Uobičajeni sajamski rabat do 40 odsto omogućavao nam je i prethodnih godina da nabavimo dosta naslova, ali ćemo ovoga puta ostati uskraćeni za taj popust, čime će direktno biti oštećeni naši čitaoci. Niko ne želi da krši zakon, ali valjda je sada svima jasno da smo dovedeni u apsurdnu situaciju samo zato što je zakonodavac na knjigu gledao kao na svaki drugi predmet i robu, a ne kao na kulturno dobro.

Pisac Mirko Demić, upravnik NB "Vuk Karadžić" u Kragujevcu, bio je dva dana na Sajmu i, kako kaže, vratio se ogorčen.

- Planirali smo da na Sajmu kupimo knjiga za milion dinara, ali ćemo moći samo za 400.000 jer se to smatra takozvanom malom nabavkom. Izgubićemo i ono malo čitalaca što imamo, a pogubne posledice propisa pokazaće se tek sledeće godine kada će mnogi izdavači morati da stave katanac.

Predsednik UIKS Dejan Papić, direktor "Lagune" smatra da bi knjigu trebalo osloboditi stega birokratskih procedura pri nabavci, budući da su fondovi za nabavku ionako niski. Zoran Kolundžija, predsednik Skupštine UIKS i direktor "Prometeja", smatra da bi trebalo imati poverenja u upravnike biblioteka, kazniti ih ako neracionalno troše pare, ali im omogućiti da neometano kupuju knjige od izdavača, jer je preko posrednika - skuplje.

I Nenad Atanacković, direktor "Vulkana" kaže da zbog komplikovane procedure na Sajmu nisu prodali nijednu knjigu za biblioteke, a Žarko Čigoja, direktor "Čigoje" da će većina izdavača zbog iznuđene apstinencije bibliotekara, imati 30-40 odsto manji promet.

u četvrtak je, inače, na Sajmu školski dan, kada će se pod kupolama okupiti na hiljade đaka iz svih krajeva Srbije. Cena katre za njih će biti 150 dinara.


ZAMKA U KONKURSU ZA DIREKTORA NBS?

Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije odlučio je da raspiše konkurs za izbor upravnika ove ustanove kulture. Predsednik UO Gojko Tešić rekao je da se konkurs za upravnika NBS raspisuje u skladu sa Statutom NBS i dopisom koji je ministar Tasovac uputio svim predsednicima UO ustanova kulture.

Obavezni uslovi konkursa su, kao i kod ostalih institucija - visoko obrazovanje, aktivno znanje engleskog jezika, da je državljanin Srbije, da se protiv kandidata ne vodi istraga. Ali je jedan uslov drugačiji - po njemu se umesto osam godina rada u oblasti kulture, za upravnika biblioteke traži najmanje 10 godina radnog iskustva u kulturi, od čega najmanje četiri godine na poslovima rukovođenja ustanovama u oblasti kulture.

Zaposleni u NBS izneli su zamerke na uslov koji podrazumeva četiri godine rukovođenja nekom institucijom kulture, jer, kako kažu, to onemogućava vrhunskim stručnjacima iz ove kuće da konkurišu za upravnika, pošto nisu nikada rukovodili nekom institucijom.

Tešić je rekao da je za Upravni odbor najvažnija struka, bibliotekarstvo, i naveo da neće ništa učiniti protiv mišljenja kolektiva, te da, bez obzira na posledice, UO neće glasati protiv odluke zaposlenih.

V. N.

ŠTAND "NOVOSTI" DOMAĆIN MLADIMA I PISCIMA SVOJIH IZDANjA

GOSTI štanda "Novosti" bili su u sredu učenici drugog razreda OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" iz Beograda, koji su se najviše interesovali za klasike primerene njihovom uzrastu, a svako od njih dobio je na poklon po jedan primerak.

Kao i prethodnih dana najviše su se tražile edicije "Zlatni Evropljani", "Zlatni Francuzi" i "Zlatni Rusi". Od pojedinačnih naslova posetioci su najviše kupovali "Servisom do pobede" Novaka Đokovića i "Deca Oluje" Milomira Kragovića.

u četvrtak će na štandu "Novosti" knjigu "Otmice zemunskog klana", od 16 do 18 časova, potpisivati autor Mile Novaković. Knjigu "Šta je pesnik hteo da kaže" u petak od 13 časova potpisivaće Bora Đorđević.