Premijere na Sajmu knjiga

Ekipa „Novosti“

21. 10. 2013. u 21:22

Премијере на Сајму књига
Prvog dana 58. Beogradskog međunarodnog sajma knjiga premijere na mnogim štandovima. Pisana reč se ne predaje, iako je naslova manje

KAO i prethodnih godina, i ove se mnogo toga urotilo protiv knjige, ali se pisana reč ne predaje: pisci nisu bacili pera u trnje, a izdavači uspevaju da održe glavu iznad vode.

Naslova je manje, što se, međutim, u obilju ponude gotovo i ne primećuje. Pažnju posetilaca u areni Hale 1 posebno privlače knjige koje su pravo iz štamparije stigle na štandove. Među njima su u izdanju „Lagune“ - „Žabe“ kineskog nobelovca Mo Jena u kojoj autor dotiče neka od najbolnijih mesta u duši kineskog naroda u 20. veku; „Priča o ljubavi i tami“ Amosa Oza - zavodljivo putovanje kroz piščevo detinjstvo, mladalačko doba, rat; „Zavesti Ingrid Bergman“ Krisa Grinalga, dirljiva ljubavna priča koja se dogodila između slavne glumice i čuvenog fotografa Roberta Kape. Mladi pisac Dejan Stojiljković, koji je već stekao veliku čitalačku publiku, svoje fanove obradovao je romanom „Znamenja anđela“, pričom o progonu hrišćana i začetku vizantijskog carstva.

Čarobna knjiga“ objavila je novi hit popularne Šile O' Flanagan „Ostani uz mene“, kao i avanturistički roman „Kapetan Alatriste“ Artura Peveza-Reverta. Novi naslov je i „Ostrvo“ Viktorije Hislop .

Na štamparsku boju, iz produkcije „Službenog glasnika“ mirišu i romani „Očevina“ Milenka Pajića, „Bele noći sivog sokola“ Labuda Dragića i „Šegrt lovca na vetrove“ Mirjane Bjelogrlić Nikolov. Veoma aktuelna je i knjiga „Kosovo“, francuskog autora Pjera Peana, čiji podnaslov nagoveštava provokativan sadržaj - „Pravedni“ rat za mafijašku državu“. Urednik Nikola Vujčić ukazuje i na kapitalnu knjigu „Pojam prava“ H. L. A. Harta, kao i na monografiju o glumcu Petru Kralju iz pera Anite Panić.

U nedelju u rano popodne stigao je „Zov kukavice“ Roberta Galbrajta, debitantski kriminalistički roman Džoane Rouling, koji se za kratko vreme našao među tri najprodavanije knjige na svetu. Izdavač „Evro Đunti“ objavio je i ilustrovanu vojnu istoriju „Srbi i revolucija 1848-1849“, autobiografski roman slavne Suzane Tamaro „Svaki anđeo je strašan“, kao i „Ilustrovanu Bibliju za decu“.

Novosadski „Prometej“ izložio je knjigu Miodraga Telebaka „Šta se krije iza etimologije“, koja na izuzetno zanimljiv i duhovit način objašnjava poreklo više od 3.000 reči. Pažnju privlači i „Crna ruka“ Vase Kazimirovića o dramatičnim događajima u Srbiji od 1903. do 1917, kao i „Gubio - knjiga doušnika“ Dušana Šinka.

SKZ izlaže četiri nove knjige iz 105. kola: „Ogledi o političkoj moći u Vizantiji“ Ljubomira Maksimovića - istorijska monografija o vlasti u vizantijskom carstvu; „Knjiga o Njegošu“ - dvadeset studija u izboru Mila Lompara; „Pesma o pesmi“ Ive Tartalje, „Ogledi“ Mišela de Montenja u prevodu Izabele Konstantinović.

TITO U MOSKVI NAJNOVIJE iz „Čigoje“ je „Misterija Tito - moskovske godine“ Nikite Viktoroviča Bondareva koji će biti gost Sajma u subotu. Ova kuća objavila je i „Tursku osmatračnicu“ Milana Ristovića, studiju o jugoslovensko-turskim odnosima u Drugom svetskom ratu.

Bećković: Knjiga nema alternativu

AKADEMIK Matija Bećković u nedelju je pravo po dolasku na Sajam, otišao do štanda „Štampara Makarija“, na kome je izloženo 12 tomova njegovih sabranih dela. U svakom od tomova ima po nekoliko novih pesama koje je prema konceptu rasporedio po već ranije poznatim zbirkama. Citirajući Ekove reči „Nećete se lako ratosiljati knjige“, Bećković je primetio da bi se ova poruka mogla staviti na glavni ulaz Beogradskog sajma knjiga:

- Pored svakodnevnih saopštenja da je sa knjigom gotovo, nje je sve više - rekao je Bećković. - Čitaoci su sve željniji knjiga što im se više nudi nešto drugo. Izgleda da postoji nešto što se u čoveku ne može zadovoljiti ničim osim knjigom. Ona nema alternativu, a imaju je i Evropa i svi ostali kontinenti.

NEDIĆU NAGRADA

NAGRADA „Đorđe Jovanović“, koja se dodeljuje za knjigu eseja i književne kritike objavljenu između dva beogradska sajma knjiga, uručena je u nedelju u Biblioteci grada Beograda, Marku Nediću za delo „Između realizma i postmoderne“, u izdanju Zavoda za udžbenike. Žiri je doneo odluku jednoglasno.

HITOVI NA ŠTANDU KOMPANIJE „NOVOSTI“

Kusta, Novak i klasici

NAŠI redovni čitaoci i ovoga puta su iskoristili velike popuste koje već devet godina na svom štandu nudi Kompanija „Novosti“. Tako da je prava jagma za knjigama iz edicija „Zlatni Evropljani“ i „Zlatni Francuzi“, „Dečji klasici“, koje koštaju po sto dinara. Veliko interesovanje vlada i za Servantosovog „Don Kihota“, u tri knjige, koji košta samo 250 dinara.

Među najtraženijim naslovima je „Serviraj za pobedu“, koju su „Novosti“ objavile sa „Lagunom“, u kojoj slavni teniser priča o odrastanju u ratom razorenoj Srbiji, o tome kako je preživeo bombardovanje i probio se među najbolje u tenisu. Novak, prvi put, otkriva i svoj način ishrane. Hit „Novosti“ je i nova knjiga Emira Kusturice, „Sto jada“, koja sadrži šest autentičnih i duhovitih priča u kojima su prikazane poslednje decenije prošlog veka. Veoma je tražen i roman „Deca Oluje“ Milomira Kragovića o sudbinama prognanih Srba u „Oluji“, o odrastanju za jednu noć, koloni smrti i oluji posle Oluje... Čitaoci traže i delo „Via Romana“ Vuka Draškovića, „Otmice zemunskog klana“ Mileta Nedeljkovića i naša ostala izdanja.

- „Novosti“ već godinama svojim nastupom opravdavaju slogan da su izdavač po meri čitalaca i svima omogućavaju da dođu do željene knjige - kaže Milomir Kragović, urednik izdavačke delatnosti u našoj kompaniji. - To je dobar izdavački poduhvat. Očekujemo da ćemo i na ovom sajmu prodati blizu 50.000 knjiga.

“SVETI SRBI“ Monografija „Sveti Srbi“ donosi sažeti životopis srpskih svetitelja, mučenika i prepodobnih koje SPC poštuje i slavi. Posle istorijskog kazivanja, ukratko je izložen razvoj kulta, zatim nastanak žitija i službe. Životopis je satkan na osnovu izvornih biografija, i istorijskih svedočanstava, sagledan u vremenu u kojem su živeli.

VLADARI I RATOVI U NAJLUKSUZNIJIM IZDANjIMA

MEĐU najluksuznijim izdanjima ovogodišnjeg sajma koja plene sadržajem i opremom su „Vladari Srbije“ („Mladinska knjiga“),

grupe autora, „Sveti Srbi“ Slobodana Mileusnića i koautora Radomira Popovića i reprint „Ratni Album 1914-1918“ Andra Popovića, koje je objavila „Pravoslavna reč“.

Raskošan podvig domaćih naučnika, umetnika i zanatlija, knjiga „Vladari Srbije“, donosi priču o 11 vekova srpske istorije ispričanu kroz ličnosti i dela srpskih vođa, počev od 9. veka, kada su imena nekih srpskih monarha prvi put spomenuta u pisanim izvorima, pa sve do ukidanja monarhije u 20. veku.

- To je zanimljivo istorijsko štivo, s bezbroj malo poznatih detalja i zanimljivosti, ali i vredno umetničko delo - kaže Bojana Dodić, urednik u „Mladinskoj knjizi“.

- Knjiga je ukrašena s gotovo 60 ručno slikanih inicijala i vinjeta prevučenih zlatnom folijom. Kaligraf i slikar Bole Miloradović osmislio je inicijale svakog poglavlja, inspirisan likom i delom vladara o kojima se u njima govori. Sadrži i 280 fotografija u boji.

U ovoj knjizi prikazane su vladarske dinastije Vlastimirovići, Vojislavljevići, Nemanjići, Mrnjavčevići, Lazarevići, Brankovići, Karađorđevići i Obrenovići. Autori teksta su Đorđe Bubalo i Petar Krestić.

- U knjizi je dat i istorijski atlas srpskih zemalja - objašnjava Dodić. - Na osnovu tih karata može se pratiti pomeranje granica, osvajanja, gubljenja teritorija, razvoj gradova, premeštanje prestonica... Čitaoci će iz ove knjige saznati da je Stefan Nemanja kršten dva puta, da su dinari sa zastavom kralja Milutina kovani u Bolonji toliko da su potisnuli lokalnu valutu, da je Napoleon u memoarima Karađorđa opisao kao najvećeg vojskovođu sveta u ovom času.

Ratni Album 1914-1918“ je prvi put objavljen 1926, a „Pravoslavna reč“ ga je dopunila tekstom i fotografijama koje je uradio Milovan Vitezović i predgovorom koji su napisali akademik Milorad Ekmečić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U ovoj knjizi dat je kratak istorijski pregled Prvog svetskog rata i događaja koji su mu prethodili - kaže Danijela Gutović, urednica u „Pravoslavnoj reči“.

- Taj period je predstavljen mnogobrojnim fotografijama, slikama i skicama, kartama, kao i kratkim istorijskim pregledom važnijih događaja iz celog rata i sa svih bojišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije