Beogradski sajam knjiga: Pružena ruka u svet

D. Bt. - D. M. B.

nedelja, 20. 10. 2013. u 09:26

Београдски сајам књига: Пружена рука у свет
U areni hale 1 svečano otvoren 58. međunarodni beogradski sajam knjiga. Ršumović: Pismen razmišlja svojom glavom, a nepismen tuđom

ISTORIJA nam je već mnogo puta pokazala kako nam druženje sa knjigom olakšava da stvari prepoznajemo i utvrđujemo, da iznalazimo bolje alternative za ono što nam deluje nesavršeno, pogrešno i rđavo. Upravo zbog toga se književnosti i boje svi diktatori.

Ovo je, na sinoćnjem otvaranju 58. Sajma knjiga u Beogradu, u pozdravnoj besedi istakla ugledna književnica Olga Tokarčuk u ime počasnog gosta Poljske.

Efektnim i kratkim programom najpre je obeležena 120. godišnjica od rođenja Miloša Crnjanskog, čiji su "Lament nad Beogradom" kazivali glumica Dušanka Stojanović i šest mladih glumaca studija Laboratorije za izvođačke umetnosti FDU. Posetioci su imali prilike da čuju i glas Crnjanskog kako recituje stihove iz svoje čuvene poeme.

Ističući da je za nju književnost poseban i još uvek prilično tajanstven način ljudske komunikacije, Tokarčukova je rekla:

- Takav, u racionalne okvire teško uklopljiv vid prenošenja iskustava, znakova, smisla, omogućava detetu da otkrije i upozna svet na najbolji način. Jer dete tada ima jedinu i neponovljivu mogućnost koju mu ne mogu zameniti ni film ni sve popularnije kompjuterske igrice - a to je ono verbalno, emocionalno i socijalno prolaženje u druge ličnosti, kroz čija čula i pamet ono počinje da doživljava svet. To je stanje trenutnog iščeznuća, odbacivanje svoga "ja" koje nam kontrolisano i bezbedno omogućava da budemo jedno vreme neko sasvim drugi, da prevaziđemo granice sopstvenog ovde i sada. Blagodareći tom malom čudu koje nastaje između slovnih znakova u tekstu, oka i mozga, možemo da učestvujemo u životima drugih ljudi, štaviše - da se u njih promećemo! I da shvatimo koliko su nam u svojoj različitosti slični i - u svojoj suštini - bliski.

ISPOŠTOVANI NAJMLAĐI DANAS se rukujemo sa kolegama i knjigama iz Poljske, istakao je Ršumović. - Verujemo da nam ih je doneo nobelovac Henrik Sjenkjevič, koji nas neprestano pita ljuo vadis? Koji se čudi što nas ove godine nije bilo na Frankfurtskom sajmu knjiga! Ali koji se i raduje što je Beogradski sajam dobro razumeo knjigu Duška Radovića "Poštovana deco", pa je ispoštovao najmlađe time što je pozvao jednog njihovog drugara da svečano otvori ovaj sajam!

Sajam je otvorio dečiji pesnik Ljubivoje Ršumović, koji je podsetio na čuvene reči Dositeja Obradovića: "Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporci!"

- Evropski đak Dositej znao je da pismenost otvara još jedne oči ljudima, one kroz koje duša gleda, dalje, mnogo dalje od onog brda, one šume, onog krša, dalje od one muke svakodnevne - rekao je Ršumović. - Zvona i praporci iz njegove poruke su dogme i neznanje, a knjiga je izlaznica iz sujeverja i zaostalosti, koja nas savetuje da sve ono što nemamo pozajmimo od sebe! Pismen narod čita, a nepismen sluša! Pismen razmišlja svojom glavom, a nepismen tuđom! Knjiga u raznim oblicima, postoji preko 2.000 godina. Vremenom, od glinenih ploča preko knjiga - pisama postala je - izum epohe!

Postavljajući pitanje da li taj izum izumire pred "digitalnim čudima za druženje i zabavu", Ršumović je odgovorio:

- Ne! Iz godine u godinu ovaj Sajam knjiga ponavlja to Ne! Teško je poverovati da sve te nove, maloletne igračke, ma koliko korisne, poput kompjutera, mogu da ugroze knjigu sa preko 2,5 hiljada godina teškog iskustva! Najteže je imala u sedmom i osmom veku, kada je sagorela Aleksandrijska, najpoznatija biblioteka starih naroda, i kada je uništeno 700.000 svezaka sa celokupnim naučnim i literarnim blagom Grka i istočnih naroda. I srpska knjiga je preživela tešku nesreću: Hitlerovo bombardovanje nacionalne biblioteke u Beogradu 1941. Pre 200 godina su nas slepi Višnjić i hromi Karadžić vodili u Evropu, namamili Getea da uči srpski, i poručili nam, ako smo uopšte pismeni, da njihovu knjigu-pismo pročitamo, da svaka srpska književna reč prevedena na strani jezik znači pruženu ruku u svet! I znači prihvaćenu ruku za rukovanje sa svetom.

Hale su, inače, bile u nedelju otvorene još od 10 sati, a kako je vreme odmicalo, posetilaca je bilo sve više, pa se može pretpostaviti da će i ove godine svi putevi voditi na Sajam knjiga, koji će biti otvoren do 27. oktobra, od 10 do 21 sat.

GORKO ISKUSTVO BEOGRADA

SREĆNA sam što su mi pripali čast i privilegija da otvorim ovaj svet književnosti u Beogradu, gradu koji je gorko iskusio najnoviju istoriju - rekla je Olga Tokarčuk. - Tragovi rata ostavili su rane ne samo u tkivu grada, nego i u svesti njegovih žitelja. Istina, Beograd je isto tako i prestonica zemlje koja se, uprkos svojoj nevelikoj teritoriji jasno i postojano odražava na kulturnoj, a naročito književnoj mapi Evrope, budući da su na ovim prostorima ponikli pisci poput Ive Andrića, Danila Kiša, Miodraga Bulatovića, Milorada Pavića ili Davida Albaharija... A onoga ko po ovim širokim hodnicima prođe pokraj deteta koje čita, moliću da ima na umu: čitanje je sveto stanje. Dete koje čita nikad ne treba ometati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije