Savkovićev film Posle bombi osvojio Srebrnog delfina u Kanu

Tanjug

17. 10. 2013. u 19:45

Савковићев филм После бомби освојио Сребрног делфина у Кану
Kratki dokumentarni film "Posle bombi" osvojio je nagradu Srebrni delfin, jednu od nagrada koje se dodeljuje na Kanskom festivalu korporativnih medija i televizije

Kratki dokumentarni film "Posle bombi" osvojio je nagradu Srebrni delfin, jednu od nagrada koje se dodeljuje na Kanskom festivalu korporativnih medija i televizije (Cannes Corporate Media & TV) u kategoriji za ekološki dokumenatrni film, rekao je u utorak uveče Tanjugu reditelj filma Boško Savković.

Svečena dodela nagrada - Srebrnog i Belog delfina (Gran pri) održana je u utorak uveče u čuvenom Palm Bič kazinu u Kanu, a, kako je rekao Savković, nagrada Zlatni delfin nije ni dodeljena.

Kako je u ranijoj izjavi Tanjugu rekao Savković, NVO "Nekompromitovani intelektualci Beograda" su, uz skromnu podršku Gradskog sekretarijata za zaštitiu životne sredine, snimili film "Posle bombi", koji govori o drveću koje iz betona raste na razrušenoj zgradi bivšeg Generalštaba JNA u Beogradu i koji prati rast ovog drveća i deteta začetog tokom NATO bombardovanaja Srbije 1999. godine.

On je rekao da je došao na ideju da napravi film, jer je svaki dan kroz Beograd, vozeći motor, primetio da na zgradi Generalštaba koji je urušen od NATO bombardovanja iz betona niče čitava šuma.

"Čak i danas, nakon 14 godina, ova zgrada stoji netaknuta u jednoj od najprometnijih ulica u Beogradu (Kneza Miloša), na krovu ove zgrade raste gotovo prava šuma, a pojedino drveće je visoko čak 15 metara. To nije kiselo drveće, direktno iz betona rastu topole, breze i po neki izdanak hrasta", istakao je Savković.

On je podsetio da deca koja su rođena 1999. godine sada upisuju srednju školu, a drveće na krovu i dalje raste.

"Da li je to samo zbog nemara ili zato što je zgrada gađana bombama sa osiromašenim uranijumom?", zapitao se Savković.

Reditelj filma je dodao da je ovim projektom želeo da skrene pažnju celokupne svetske javnosti na činjenicu da je priroda jača od svih nas i na to "da će posle nas i posle bombi ostati samo - drvo".

Pored Grand prija festivala u Varšavi, film "Posle bombi" je ove godine nagrađen sa još pet prestižnih festivalskih nagrada širom sveta.

Ove godine je u selekciji festivala dokumentarnog filma u Kanu - festivalu The Cannes Corporate Media & TV Awards u konkurenciji bilo 719 filmova iz 40 zemalja.

Savković je 2011. godine za film "Plodovi zime" već nagrađen Zlatnim deflinom, a za isti film je dobio i priznanje za najbolji ekološkli film 2011. u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije