U PREPUNOJ sali pozorišta "Joan Slavić" u Aradu, publika je na nogama pozdravila ansambl našeg nacionalnog teatra, koji je Šekspirovim komadom "Henri Šesti" u režiji Nikite Milivojevića, otvorio 19. Internacionalni festival klasičnog teatra u ovom gradu.

Ako je premijerno izvođenje beogradske predstave na sceni čuvenog Globa u Londonu prošle godine bilo svojevrsno priznanje i umetnički doživljaj, izuzetno topao prijem rumunske publike je za naše umetnike bio - čista emocija. Nije ni čudo, u gledalištu je sedelo i stotinak Srba, koji su dobili jedinstvenu priliku da u najstarijem aradskom teatru gledaju predstavu na maternjem jeziku. Dolazak Narodnog pozorišta bio je i dobra prilika da se između dva teatra postigne dogovor o potpisivanju protokola o saradnji, tako da bi se i ubuduće u Aradu (potom i Temišvaru) izvodile naše predstave i kao gosti angažovali ovdašnji reditelji, a na beogradsku scenu dolazili rumunski umetnici. Prvi korak je napravljen - na Festivalu klasike, prve večeri našao se jedan "neklasični" Šekspir, za kojeg su i publika i rumunska kritika imale samo reči hvale. Nekoliko puta izvođeni na bis, poklonili su joj se Hadži Nenad Maričić, Predrag Ejdus, Tanasije Uzunović, Boris Pingović, Nebojša Kundačina, Branko Jerinić, Branislav Tomašević, Slobodan Beštić, Aleksandar Srećković, Pavle Jerinić, Bojan Krivokapić i Jelena Đulvezan, uz živu muziku Danice Ilić (frula), Zorana Živkovića (violina) i Dušana Stojanovića (harmonika).

- U početku su na festivalu učestvovala samo rumunska pozorišta, ali je posle četiri godine dobio internacionalni karakter - objašnjava direktor festivala i upravnik teatra Bogdan Kostea. - Reč je o smotri najboljih ostvarenja koja nije takmičarskog karaktera. Ove godine došli su nam ansambli iz Francuske, Moldavije, Mađarske i prvi put, za gotovo dve decenije, iz Srbije. U Aradu živi oko 800 vaših sunarodnika i veoma me raduje što su imali priliku da tako sjajnu predstavu gledaju na svom jeziku, dok su je ostali pratili s titlovanim prevodom. Sticajem okolnosti, jedan srpski umetnik će i zatvoriti festival: "Okovanog Prometeja" u izvođenju Nacionalnog teatra iz Temišvara režirao je Kokan Mladenović i ta predstava je već postigla veliki uspeh na ovdašnjoj sceni.

Otvaranju pozorišne fešte i izvođenju "Henrija Šestog" prisustvovao je i Lazar Manojlović, generalni konzul Srbije u Temišvaru, pisac i prevodilac Slavomir Gvozdenović(poslanik u rumunskom parlamentu), Dragan Voštinar, predstavnik Zajednice Srba u Rumuniji i mnogi drugi ugledni sunarodnici u susednoj zemlji:

JEFTINIJE KARTE BUDUĆI da su "Henriju Šestom" prisustvovale i cele srpske porodice, direktor festivala Bogdan Kostea jednim lepim gestom napravio je presedan: sve ulaznice stajale su deset evra, ali su one za rumunske Srbe bile četiri puta jeftinije.

- Pre nekoliko meseci posetili su me pozorišni poslenici iz Arada s željom da obnove kulturnu saradnju koja je bila intenzivna do sedamdesetih godina prošlog veka - objašnjava Manojlović. - Dolazak Narodnog pozorišta iz Beograda mnogo znači za našu malobrojnu zajednicu, jer ona željno očekuje ovakve događaje. Hteli bismo što više takvih susreta, s njima i priliku za promociju srpske kulture, tradicije i identiteta.

A da su naši umetnici dostojno prezentovali ono najbolje iz Srbije, svedoči i (ne)očekivani kompliment - domaćini su im "poverili" da su rumunske glumice bile zadivljene ne samo pozorišnim umećem već i fizičkom lepotom stasitog ansambla...