LONDON - Novozelandska književnica Elenor Katon (Eleanor Catton) dobila je Bukerovu nagradu za fikciju, za roman "The Luminaries", i time postala najmlađi laureat u 45 godina dugoj istoriji prestižnog priznanja.

Dvadesetosmogodišnja književnica nagrađena je za roman čija se radnja dešava u 19. veku, na Novom Zelandu tokom zlatne groznice, preneo je Rojters.

Katon je ujedno i tek drugi dobitnik Bukerove nagrade sa Novog Zelanda.

"Moraću da kupim novu torbu pošto stara nije dovoljno velika za moju knjigu", našalila se Katon na pres konferenciji, aludirajući na 848 strana svog romana.

Predsedavajući žirija Robert Mekfarlejn (Robert Macfarlane) opisao je drugi roman Katonove kao divan i vrlo inteligentan.

"'The Luminaries' je fantastičan roman: strašan u svojoj strukturnoj složenosti, stilom pripovedanja neodoljivo privlači čitaoca i magičan je u prikazu sveta zlata i pohlepe", rekao je on.

Katon piše o Volteru Mudiju koji, u potrazi za srećom, dolazi na polja zlata, ali nailazi na grupu lokalnih stanovnika koji u tajnosti pokušavaju da reše seriju zločina.

Bogat čovek je nestao, kurva je pokušala da se ubije, a ogromno bogatstvo je otkriveno u kući jednog pijanice i Mudi biva uvučen u misteriju.

Autorka je rekla da je vrlo zahvalna svom izdavaču jer joj je dao slobodu da istražuje temu bez pritiska da to mora da bude komecijalni roman.

Bukerova nagrada se dodeljuje za delo objavljeno na engleskom jeziku u Velikoj Britaniji, Irskoj i Komonveltu i iznosi 50.000 funti (79.800 dolara).

Katonovoj je nagradu uručila supruga princa Ccarlsa, Kamila, vojvotkinja od Kornvela, na večeri u Gildholu.

Prošle godine to priznanje je pripalo Hilari Mantel, koja je istu nagradu dobila i 2009.