Kan: Nagrada za Savkovićev film Posle bombi

Tanjug

13. 10. 2013. u 13:15

Kratki dokumentarni film beogradskog reditelja Boška Savkovića, "Posle bombi", osvojio je jednu od nagrada koja se dodeljuje na Kanskom festivalu korporativnih medija i televizije

Kratki dokumentarni film beogradskog reditelja Boška Savkovića, "Posle bombi", osvojio je jednu od nagrada koja se dodeljuje na Kanskom festivalu korporativnih medija i televizije (Cannes Corporate Media & TV) u kategoriji za ekološki dokumenatrni film.

Svečana dodela nagrada, Zlatnog, Srebrnog ili Belog delfina (Gran pri), biće održana u četvrtak 17. oktobra u čuvenom Palm Bič kazinu u Kanu, kada će se saznati koju, od tri nagrade je osvojio film, rekao je Tanjugu reditelj Savković..

"NVO Nekompromitovani intelektualci Beograda su uz skromnu podršku Gradskog sekretarijata za zaštitiu životne sredine snimili film 'Posle bombi', koji govori o drveću koje iz betona raste na razrušenoj zgradi bivšeg Generalštaba JNA u Beogradu i koji prati rast ovog drveća i deteta začetog tokom NATO bombardovanaja Srbije 1999. godine", ispričao je Savković.

On je rekao da je došao na ideju da napravi film, jer svaki dan kroz Beograd vozeći motor je tako primetio da na zgradi Generalštaba koji je urušen od NATO bombardovanja iz betona niče čitava šuma.

"Čak i danas, nakon 14 godina, ova zgrada stoji netaknuta u jednoj od najprometnijih ulica u Beogradu (Kneza Miloša), na krovu ove zgrade raste gotovo prava šuma, a pojedino drveće je visoko čak 15 metara. To nije kiselo drveće, direktno iz betona rastu topole, breze i po neki izdanak hrasta", istakao je Savković.

Reditelj filma je dodao da je ovim projektom želeo da skrene pažnju celokupne svetske javnosti na činjenicu da je priroda jača od svih nas i na to "da će posle nas i posle bombi ostati samo - drvo".

Pored Grand Prija festivala u Varšavi, film "Posle bombi" je ove godine nagrađen sa još pet prestižnih festivalskih nagrada širom sveta.

Ove godine je u selekciji festivala dokumentarnog filma u Kanu festivalu The Cannes Corporate Media & TV Awards u konkurenciji bilo 719 filmova iz 40 zemalja.

Savković je 2011. godine za film "Plodovi zime" već nagrađen Zlatnim Deflinom, a za isti film je dobio i priznanje za najbolji ekološkli film 2011. godine u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije