Opera In hoc signo u Narodnom pozorištu

D.B.M.

08. 10. 2013. u 20:51

Operom "In hoc signo" završena proslava 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. Izvođenje pratili predsednik Nikolić i patrijarh srpski Irinej

NA velikoj sceni Narodnog pozorišta u utorak uveče je premijerno izvedena opera "In hoc signo" ("Pod ovim znakom"), čime je završena proslava 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. Operu, rađenu po muzici kompozitora don Marka Frizine i libretu reditelja Dejana Miladinovića, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, izveo je ansambl Opere Narodnog pozorišta.

U izvođenju ovog grandioznog dela učestvovalo je više od 200 umetnika. Kompozitor Frizine bio je više nego zadovoljan njihovim nastupom.

- Pevači su savršeni, a Miladinovićev libreto je fantastičan - izjavio je Frizine. - Verujem u entuzijazam ovih ljudi. Vrata su otvorena. Ova opera će imati budućnost i siguran sam da je ovo početak njene rute po Evropi.

Opera je rađena specijalno za proslavu Milanskog edikta i ovo je prvi slučaj u istoriji naše opere da se na domaćoj sceni premijerno izvede delo stranog kompozitora.

- San koji sam počeo da sanjam 2010. postao je stvarnost - rekao je Miladinović. - Gledao sam predstavu kao da gledam tuđi komad. Uživao sam, ali dragocenije su reakcije publike, koja je reagovala na najbolji mogući način.

U glavnoj ulozi cara Konstantina nastupio je mladi bariton Marko Kalajanović, uloga svete Jelene poverena je mecosopranu Nataši Jović, a uloga Fauste, druge žene cara Konstantina, Suzani Šuvaković Savić.

Operu "In hoc signo", koju je publika nagradila dugim aplauzom, pratili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej. U publici su bili i vaseljenski patrijarh Vartolomej, ministar odbrane Nebojša Rodić, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić, ministar privrede Saša Radulović, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin. Premijeri su prisustvovali i predstavnici Ambasade Vatikana, Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, kao i članovi diplomatskog kora.

Predsednik Nikolić je odlazeći sa premijere kratko prokomentarisao da je izvođenje ove opere bio pravi završetak obeležavanja jubileja Milanskog edikta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije