Izložba o Stefanu Nemanji

D. B. M.

07. 10. 2013. u 21:45

Povodom devet vekova od rođenja rodonačelnika loze Nemanjića i utemeljivača srpske srednjovekovne države, u Narodnom muzeju biće otvorena izložba "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova"

POVODOM devet vekova od rođenja rodonačelnika loze Nemanjića i utemeljivača srpske srednjovekovne države, u Narodnom muzeju u utorak uveče će biti otvorena izložba "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova". Ovom izložbom Narodni muzej podseća na početke srpske državnosti.

Izložba će biti realizovana u galerijskom prostoru na prvom spratu Narodnog muzeja, koji je odgovarajuće adaptiran i posle deset godina ponovo otvoren za javnost.

Pored kopija fresaka iz srpskih srednjovekovnih manastira, postavka obuhvata i reprezentativne eksponate, koji govore i o drugim značajnim ličnostima toga doba i umetnosti srednjovekovne Srbije.

Ovo je ujedno prilika da se publici ponovo prikaže Miroslavljevo jevanđelje. Kao najstariji srpski, ilustrovani, ćirlični rukopis, Jevanđelje je aktom Narodne skupštine iz 1979. godine proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a zatim 2005. godine upisano u Listu svetske kulturne baštine - Registar Sećanje sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije