ALEKSANDROVAC - Komemorativnim skupom u Domu kulture, više stotina poklonika stvaralaštva Milosava Buce Mirkovića (1932-2013) oprostilo se u sredu od „poslednjeg velikog boema Župe“. Znameniti umetnik sahranjen je u prisustvu mnogobrojnih kolega i članova porodice na aleksandrovačkom groblju.

Na skupu se čuo i glas Buce Mirkovića u filmskom zapisu snimljenom 2006. u Muzeju vinarstva i vinogradarstva, gde o stvaralačkom putu svedoči sam autor, a o „župskom lautaru“ na skupu su govorile Bucine kolege Ljubiša Bata Đidić i Olivera Dunjić, ispred UKS, i Jugoslav Stajkovac, predsednik opštine. Učenici su recitovali pesme iz knjige „Moja Župa, moja Okeanija“, a glumica Vesna Pavlović pesmu „Stara dobra varoš“, koja, simbolično, govori o odlasku velikana. Posle opela, na groblju, od stvaraoca su se posebno oprostili Momir Bradić i Milun Babić, veliki umetnikovi prijatelji.

Kako saznajemo, Župljani su pokrenuli inicijativu da se u vreme Vidovdana na rođendan umetnika, organizuju „Dani Buce Mirkovića“, kako bi na taj način otpočinjalo tradicionalno Župsko leto kulture, koje se, inače, u oktobru završava „Glišićevim danima“. Planira se i da Mirković, koji je do kraja života ostao privržen rodnom, vinogradarskom kraju, dobije trajno obeležje.

Predlaže se da književnik bude ovekovečen u prirodnoj veličini, u kamenu i to za kafanskim stolom i flašom župskog vina. U opštini, gde je sred proglašena za dan žalosti, razmišljaju i da se po velikom autoru, pozorišnom i književnom kritičaru, nazovu biblioteka ili Dom kulture.