Izložba o Miri Stupici u Muzeju Narodnog pozorišta

V. STRUGAR

23. 09. 2013. u 07:00

Retrospektivna izložba "Mira Stupica - glumica veka", povodom devedeset godina od rođenja slavne umetnice, biće otvorena večeras

U MUZEJU Narodnog pozorišta večeras će biti otvorena retrospektivna izložba "Mira Stupica - glumica veka", povodom devedeset godina od rođenja naše slavne dramske umetnice i prvakinje nacionalnog teatra.

Na izložbi će se naći fotografije, programi i nagrade iz svih pozorišta bivše Jugoslavije na čijim je scenama igrala,kao i drugih medija (film, TV, radio), a otvaranju će prisustvovati i sama slavljenica.

- Bogatstvo i osobenost ostvarenog glumačkog dela Mira Stupica je prenosila scenom preko šest decenija. Njeno stvaralaštvo je od najplemenitije vrste u srpskom glumištu, što je ovu umetnicu svrstalo u red velikana srpskog pozorišta u vremenskom rasponu od jednog i po veka, od nastanka profesionalne pozorišne umetnosti na našem tlu, do naših dana - kaže muzejski savetnik Ksenija Šukuljević Marković, autor izložbe. - Glumački put po našim pozorišnim scenama od 1941. do 2001. godine obuhvatio je dvanaest pozorišta, sedam u Beogradu, a zatim i u Šapcu, Nišu, Zagrebu i Cetinju.

Autorka izložbe ističe da posebne zasluge Miri Stupici pripadaju zbog njenog angažovanja u predstavljanju naše glumačke umetnosti na gostovanjima u inostranstvu. Od Pariza, Beča, Budimpešte, Varšave, Sofije - do Moskve, Lenjingrada i drugih evropskih gradova na kojima je zadivila i publiku i stručnu kritiku.

- Nagrade i značajna priznanja, njih preko četrdeset, obasule su Miru Stupicu za glumačka ostvarenja u svim medijima: za pojedine uloge, celokupno stvaralaštvo i životno delo. Na njenom repertoaru bilo je od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog dramskog teksta. Igrala je u svim žanrovima, od tragedije i drame do komedije. Njen glumački opus ostvaren je znatnim delom u režijama njenog životnog saputnika Bojana Stupice, s kojim je umetnički sarađivala više od dve decenije. A uloge su joj uglavnom bile glavne, često naslovne - kaže Ksenija Šukuljević Marković.

GLUMICA VEKA

PRED publikom će se naći eksponati koji pripadaju Pozorišnom muzeju Srbije, a Narodno pozorište izdalo je monografski katalog čiji je autor, takođe, Ksenija Šukuljević Marković. I da podsetimo, "titula" glumice veka pripala je Miri Stupici upravo u akciji našeg lista: za ovo laskavo priznanje kandidovale su je same kolege u velikoj anketi na stranicama "Večernjih novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije