U GALERIJI Klovićevi dvori u Zagrebu, 10. oktobra, otvara se izložba radova Milene Pavlović-Barili (1909-1945), pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Pred brojnim zvanicama i diplomatskim korom, izložbu će otvoriti predsednik Hrvatske Ivo Josipović, kao uvod u predstojeću posetu Srbiji. Postavku će činiti 85 ulja na platnu, pastela, crteža, modnih kreacija i ličnih predmeta svetski slavne slikarke, vlasništvo požarevačke Fondacije Milenin dom.

- Predstavljanje umetničkog opusa Milene Pavlović-Barili jedinstvena je prilika da se likovna publika Zagreba i Hrvatske upozna s delima jedine predstavnice postnadrealizma u Srbiji, čiji značaj prelazi granice njene države - navedeno je u najavi izložbe na sajtu galerije Klovićevi dvori. - Umetnica je to raskošnog talenta koja se bavila i modnim dizajnom, posebno u Njujorku, gde je sarađivala s vodećim američkim modnim časopisima, a tamo je i umrla.

Ovaj veliki međunarodni izložbeni projekat realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i Ministarstva inostranih poslova, i trajaće do 10. novembra. Milena je rođena u Požarevcu, 5. novembra 1909. godine, od oca Bruna Barilija, italijanskog kompozitora, pesnika i putopisca, i majke Danice Pavlović, Požarevljanke. Posle školovanja u Minhenu, sve do Drugog svetskog rata, živela je i radila u Londonu, Parizu i Rimu, izlažući širom Evrope sa najpoznatijim umetnicima avangarde. Umrla je u Njujorku, 6. marta 1945. godine, a njena urna kasnije je preneta na groblje za strance u Rimu, u parku Testaćo, na kome su kasnije sahranjeni i njeni roditelji.