Zbog čega Beograd ignoriše Nobela

B. ĐORĐEVIĆ

18. 09. 2013. u 21:28

Srbija godinama ne predlaže svoje pisce za najveću književnu nagradu. Na pozive iz Stokholma dosledno ne odgovaraju ni SANU niti PEN centar

NAGAĐANjE ko će početkom oktobra dobiti Nobelovu nagradu za književnost uzima maha. Već po pravilu, liste mogućih dobitnika osvanule su na britanskim i švedskim kladioničarskim sajtovima "Ladbroks" i "Unibet", a imena večitih kandidata ne menjaju se godinama: Haruki Murakami, Džojs Kerol Outs, Adonis, Amos Oz, Asija Đebar, Ko Un, Milan Kundera, Margaret Atvud, Peter Nadaš, Alis Munro, Filip Rot, Tomas Pinčon, Don Delilo, Ismail Kadare, Sejs Notebom, Salman Ruždi...

Svetski mediji bave se šansama sirijskog pesnika Adonisa, čija je zemlja u centru pažnje, ističu da Amerikanci nisu nagrađeni već 20 godina, "guraju" kenijskog pisca Ngugi Vationga...

I dok Japanci svake godine euforično čekaju vesti iz Švedske, čvrsto verujući da imaju dostojnog kandidata u autoru "Norveške šume", u našoj najširoj kulturnoj javnosti više se ni ne postavlja pitanje ima li srpska književnost nekog pisca koji zaslužuje da uđe bar u širi izbor za čuvenu medalju sa likom Alfreda Nobela, diplomu i osam miliona švedskih kruna.

Iako savremena srpska književnost nema onaj politički, kritički, korektivni ili etički javni značaj kakav je nekad imala, njen kvalitet i univerzalnost nisu sporni, i može da pliva u glavnom svetskom toku. Pa, ipak, iz Srbije na adresu Švedske akademije dugo nije poslat nijedan predlog. Svake godine, inače, ova institucija primi više od 300 "želja" iz celog sveta.

NAŠI KANDIDATI ŠEZDESETIH smo imali Crnjanskog, Selimovića, Desnicu, Raičkovića, sedamdesetih Kiša, Pekića, Mihailovića... Nobelovom komitetu predlagani su i Selimović i Kiš, ali i Desanka Maksimović, Dobrica Ćosić, Vasko Popa i Miodrag Pavlović. U novije vreme samo je Milorad Pavić ulazio u krug za razmatranje. Pisca "Hazarskog rečnika" nominovali su više godina zaredom predlagači iz Sjedinjenih Država i nekih evropskih zemalja.

Srpska akademija nauka i umetnosti, tačnije njeno Odeljenje za književnost i jezik, svake godine uredno dobija poziv iz Švedske da uz obrazloženje prosledi ime srpskog kandidata za "Nobela". To za "Novosti" potvrđuje i akademik Predrag Palavestra, dugogodišnji sekretar ovog Odeljenja.

- Dolazi nam poziv, ali odlučili smo da ne učestvujemo. Odeljenje ne predlaže svoje članove, ali ni druge za Nobelovu nagradu - kratko nam je rekao Palavestra.

Srpski PEN centar i Udruženje književnika Srbije dosledni su u nepredlaganju srpskih kandidata. Predsednik UKS Radomir Andrić kaže za naš list da nije bilo inicijativa koje bi Udruženje podržalo, i dodaje da su pre dve godine stali iza kandidature Dobrice Ćosića, koja je stigla iz Novog Sada, iako je sam pisac bio protiv takvog predloga, te da su svojevremeno podržali i kandidaturu velikog rumunskog pesnika Nikite Staneskua.

Po rečima pesnika i kritičara Gojka Božovića, člana Upravnog odbora našeg PEN-a, ovu nagradu koju prati apsolutna globalna pažnja, prati i inflacija predloga.

- Verujemo u autonomnost žirija, i da ima uvida u današnje književno stvaralaštvo. Mnogo je važnije da se bavimo neprestanom promocijom srpskih pisaca u inostranstvu. Naši autori nisu dovoljno prevođeni na velike svetske jezike, kao i na skandinavske - rekao nam je Božović.

Činjenica je da srpska kultura ne radi dovoljno na plasmanu svojih pisaca najvišeg ranga, barem onako kako to radi Estonija koja svake godine predlaže za "Nobela" svog najpoznatijeg pesnika Jana Kaplinskog, organizuje objavljivanje eseja o njemu i njegovih pesama na svim svetskim jezicima. Nema razloga da na kladioničarskim listama ne osvane i jedan srpski pisac, makar sa šansama sto prema jedan, kao što se u toj ulozi ove godine našla uvažena poljska pesnikinja Olga Tokarčuk, koja će sledećeg meseca otvoriti Beogradski sajam knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

realni

18.09.2013. 21:47

I treba da je ignorisu. Nobelova nagrada je odavno postala teska sprdnja. Nebitno o kojoj kategoriji se govori, tj ako se ignorise onda se ignorise. Nobelovu nagradu su dobili Artisari i Obama. Toliko o tome.

Aleksa

18.09.2013. 23:15

Nobelovu nagradu za MIR je dobio Barak Obama, neposredno nakon što je stupio na dužnost... Vidimo danas dobro ko je Barak Obama na primeru Sirije, a vidimo i koliko se srozala dodela Nobelove nagrade... Potpuno podržavam bojkot Nobelove nagrade, ona je, nažalost, postala samo bedan instrument u rukama svetskih moćnika.

Mirjana

19.09.2013. 07:50

Glasanje za Nobelovu nagradu je pristrasno zato nema svrhe predlagati nase kandidate iz bilo koje oblasti!!!Najbolji primer Obama !!!

citalac

19.09.2013. 07:58

Nemojte se zanositi. Jednostavno se nasi pisci ne mogu nositi sa svetskom klasom. Poslednji veliki pisac sa ovih prostora bio je Kis. Imali smo knjizevnost dok je bila jugoslovenska a od kada postoje srpska, hrvatska, bosanska i crnogorska pojedinacno nemamo ni sta da ponuditmo.

Лука

19.09.2013. 09:12

Па зато што и птице на грани знају да је иза сваке награде политика.

Prof. Vilotijevic

19.09.2013. 09:16

Nobel? Barak Obama dobio nagradu za mir, a huska na ratove na dnevnom redu. Kome je nakraj pameti da sebi zapecati karijeru primajuci nedostojanstveno govno koje nobel danas predstavlja.

Crnogorac,Stockholm

19.09.2013. 09:31

Skandinavci (Svede ) ne vole nas pravoslavne,neka vam je to jasno !! Procice mnogo vremena da neko sa prostrora Balkana ili Rusije dobije to priznanje !! Sveje politika i Vasinkton komanduje ko mozje da dobije Nobel pris,ko ce u nat,u evropsku uniju,ko ce da se bombarduje !!

Flavije Jovijan

19.09.2013. 14:30

@Crnogorac,Stockholm - Ima i scenarija po kojima Balkan ne bi morao tako dugo da ceka na nobelovu nagradu: kada bi Srbija poslala kandidaturu za biljanu srbljanovic i neku njenu knjigu u kojoj se bavi svojom omiljenom temom - pljuvanjem po sopstvenoj zemlji i narodu, e tada bi nam glat izglasali jednu totalno politicki motivisanu nobelovu nagradu za knjizevnost. Pod slicnim okolnostima bi i preobraceni, da ne kazem preokrenuti, Vuk Draskovic mogao da "zasluzi" nobela.

Vojvoda Micko Krstic

19.09.2013. 10:14

Imajuci u vidu ko je zadnjih nekoliko godina dobio nobelovu nagradu,na samo iz oblasti literature,vec sire,potpuno se slazem sa odlukom da se nasi pisci ne nominiraju za tu "nagradu".

Милош

19.09.2013. 10:23

То што САНУ не предлаже никог за ту фарсу, у шта се претворила некада престижна додела, је једино паметно што су урадили за претходних двадесетак година. Додела је крајње исполитизована и као таква не заслужује пажњу.

vidal efremov

19.09.2013. 12:35

Cudna je odluka Akademika g.Palavestre da SANU i njegovo odeljenje bojkotuju uredni poziv iz Svedske za imenovanje kandidata ako je veciti kandidat-Akademik i vodja nacije ljut zbog nekoliko uzastopnih neupeha u osvajanju nedostizne Nobelove Nagrade.Zaboravljate g.Palavestra da u SANU postoji i dostojni i skromni Akademik g.Dragoslav Mihailovic i da zemlja Srbija ima najtalentovanijeg knjizevnika danasnjice g.Vuka Draskovica .Njihov bogat knjizevni opus i drustveni ugled zasluzuje kandidaturu.

zoks

19.09.2013. 14:49

Tu sramnu Nobelovu spomenicu su dobili najveci neljudi danasnjice i zato treba Srbija da je bojkotuje!Pa u toj istoj Svedskoj,a i Norveskoj,se demonstriralo protiv dodeljivanja spomenice svakakvim agresorima i ubicama,pocev od amerikanosa pa do evropske unije!

Singidon

19.09.2013. 14:51

Nobelova nagrada je postala cisto politicka kategorija u svim oblastima u kojima se dodeljuje. Tu nagradu mogu da dobiju samo oni sa zapada koji se drze politicke linije, i oni sa istoka koji se smatraju disidentima. To je formula po kojoj se dobija nobel! Zato je bespotrebno da kandidujemo nekoga iz Srbije, osim ako to nije osoba osvedocena kao neprijatelj svoje zemlje i naroda! E, takav kandidat bi skoro sigurno bio izglasan za laureata!