Enciklopedija mrtvih - 30 godina od prvog objavljivanja

Tanjug

16. 09. 2013. u 12:09

"Enciklopedija mrtvih", jedno od najvažnijih dela Danila Kiša, objavljena je pre tačno 30 godina, a prvo izdanje zajednički su objavili "Globus" iz Zagreba i "Prosveta" iz Beograda

BEOGRAD - "Enciklopedija mrtvih", jedno od najvažnijih dela Danila Kiša, objavljena je pre tačno 30 godina, a prvo izdanje "Enciklopedije mrtvih" zajednički su objavili "Globus" iz Zagreba i "Prosveta" iz Beograda, kao desetu knjigu Dela Danila Kiša.

Drugo izdanje "Enciklopedije mrtvih" objavila je Prosveta 1985. godine i od tada su na srpskom jeziku objavljene desetine izdanja ove knjige.

Sačinjavajući zajedno sa knjigom "Grobnica za Borisa Davidoviča" novelistički ciklus u prozi Danila Kiša, "Enciklopedija mrtvih" oličava veliko finale jedne jedinstvene književne i životne avanture, navodi se u saopštenju izdavačke kuće "Arhipelag".

"Sve priče u ovoj knjizi u većoj ili manjoj meri u znaku su jedne teme koju bih nazvao metafizičkom, od speva o Gilgamešu, pitanje smrti jedna je od opsesivnih tema literature", napisao je Danilo Kiš u "Post scriptumu" uz priče iz "Enciklopedije mrtvih".

Za ovo delo Kiš je dobio "Andrićevu nagradu" za najbolju knjigu priča.

Prvo strano izdanje "Enciklopedije mrtvih" objavljeno je 1985. godine na francuskom jeziku, u izdanju "Galimara". Potom su usledila izdanja na holandskom, mađarskom, nemačkom, slovenačkom, španskom, portugalskom, italijanskom, švedskom, albanskom, engleskom, slovačkom, poljskom, turskom, hebrejskom, norveškom, grčkom, češkom, rumunskom, ukrajinskom, japanskom, makedonskom, bugarskom i kineskom.

Na nekim od ovih jezika "Enciklopedija mrtvih" je u poslednjih 30 godina imala više izdanja, dok je na nekim od njih imala i više različitih prevoda.

U proteklih 30 godina ova knjiga priča postala je jedna od najčitanijih knjiga Danila Kiša, ona se našla i u obaveznoj školskoj lektiri. "Enciklopedija mrtvih" je i jedno od najviše tumačenih Kišovh dela. Govoreći da je Enciklopedija mrtvih "knjiga o ljubavi i smrti" i "jedan potpuno metafizički koncept", Kiš je polovinom 1980-tih u jednom intervjuu naglasio: "Hteo sam da tu knjigu priča gradim kao celinu, da ne kažem kao roman u kojem bi pripovetke bile poglavlja".

Poslednjih godina dela Danila Kiša, uključujući i knjigu "Enciklopedija mrtvih", objavljuje Izdavačka kuća "Arhipelag".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije