Otvoreni 48. Mokranjčevi dani

Lj. T.

13. 09. 2013. u 21:45

Tokom sedam festivalskih dana, u Negotinu će biti održane brojne priredbe, izložbe, predavanja. Veliko finale predviđeno je za 20. septembar

U NAJMUZIKALNIJEM dvorištu u Srbiji, ispred kuće jednog od naših najpoznatijih kompozitora, u petak su, podizanjem zastave i polaganjem cveća na njegovu bistu, svečano otvoreni 48. "Mokranjčevi dani".

U natpevavanju će se takmičiti "Vardar" iz Skoplja, "Lojze Bramuž" iz italijanske Gorice, "Vila" iz Prijedora, Republika Srpska, dok će čast Srbije "braniti" horovi "Sveti Sava" iz Lučana i "Sveti Jovan Krstitelj", iz Bačke Palanke.

Tokom sedam festivalskih dana, u Negotinu će biti održane brojne priredbe, izložbe, predavanja. Veliko finale predviđeno je za 20. septembar, kada će se proglasiti pobednih ovogodišnjih "Mokranjčevih dana".

- Ovogodišnji festival je u znaku velikih jubileja, kao što su 180 godina od konačnog oslobođenja Negotina od Turaka i dva veka od pogibije najvećeg srpskog junaka Hajduk Veljka Petrovića - podsetio je mr Milan Uruković, predsednik opštine Negotin. - Već naredne godine, obeležavamo 100 godina od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca, a nije daleko ni trenutak kada će ovaj festival imati i svoje 50. izdanje, za koje se već sada moramo pripremati.

Ana Vučetić, pomoćnik ministra kulture, kazala je da su "Mokranjčevi dani" tradicija koju treba negovati, jer se radi o utemeljivaču srpske duhovne muzike, i jednom od najistaknutijih predstavnika našeg roda.

Čast da besedom otvori ovogodišnje "Mokranjčeve dane" pripala je književniku Adamu Puslojiću. Festival se održava pod pokroviteljstvom ministarstava kulture i finasija i opštine Negotin.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije