Otkrivena nepoznata slika Save Šumanovića

S. P.

01. 09. 2013. u 19:40

Akt "Kupačica", delo Save Šumanovića, koje se od 1927. godine nalazi u muzeju "Ežen Buden" u Francuskom gradu Onfleru, otkrivena je posle 85 godina

NEPOZNATA slika, akt "Kupačica", delo Save Šumanovića, koje se od 1927. godine nalazi u muzeju "Ežen Buden" u Francuskom gradu Onfleru, otkrivena je posle 85 godina.

Ovo umetničko delo najverovatnije je otkupila francuska vlada na Jesenjem salonu 1926. i prosledila ga ovom muzeju.

Priču o otkriću "Kupačice" i fotografije te slike prosledio je Galeriji slika "Sava Šumanović" stalni saradnik galerije iz Francuske Vukadin Milašinović.

Sasvim je logično da je u Parizu, gde je Sava živeo i radio od 1920. do 1924, ostalo još mnogo slika koje nisu bile u javnom opticaju. Samo je Đorđe Ivačković (1930-2012), naš poznati slikar, svojevremeno kupio na aukcijama u "Druou", pet Šumanovićevih radova i preneo ih u Beograd. Takođe se može pretpostaviti da su neke Šumanovićeve slike ostale i u Zagrebu, gde je Sava počeo da studira na Školi za umjetnost i obrt, u koji se 1924. vraća iz Pariza i priređuje svoju prvu samostalnu izložbu.

Dve nepoznate Šumanovićeve slike pojavile su se i u maju 2011. na aerodromu "Nikola Tesla", ali su, zbog nepotpune dokumentacije, vraćene vlasnicima u Rusiju.

Ljubica Miljković, kustos Narodnog muzeja u Beogradu i autor monografije o Savi Šumanoviću (1896-1942), posle dugotrajnog i pedantnog istraživanja, prva je uspela da reprodukuje sva poznata i evidentirana dela velikog slikara. Pod tim "poznata" u njenoj monografiji se podrazumeva i niz slika koje su tokom ovog istraživanja otkrivene, a za koje se nije znalo. Takođe, tu su i dela za koja se znalo, ali koja nikad nisu reprodukovana... Stoga je logično da se i nadalje pojavljuju nova otkrića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije