TAČNO posle četvrt veka od prvog izdanja, pred čitaocima je istorijski roman "Konstantin" Ivana Ivanjija (1929) u kojem je izuzetno uspešno oživljen lik slavnog rimskog vojskovođe i cara kao i burno vreme jačanja Rimskog carstva i priznanja hrišćanske vere.

Ko je i kada krstio Konstantina, ko je zapalio Dioklecijanovu palatu, kako su se prožimali stari i novi verski obredi i običaji u prvim vekovima nove vere, pod kojim okolnostima je ustanovljen Milanski edikt kojim je pre 1.700 godina priznato hrišćanstvo, zašto je Konstantin Veliki naredio pogubljenje svoje žene Fauste i prvorođenog sina Krispa, kao i mnogo drugih malo poznatih pojedinosti iz njegovog života, saznaće čitaoci u ovom uzbudljivom životopisu imperatora koga su smatrali za hrišćanskog apostola.

Sve vreme dok teče priča o Konstantinu, čitalac putuje predelima i gradovima carstva. Ivanjijev Konstantin nije maskota cara, već živa istorijska ličnost, naš blizak savremenik, ističe pisac Dragan Velikić, a književnica Ljubica Arsić dodaje:

- Glavni lik ove knjige je običan čovek, ali pre svega, mudrac i prorok jer zna da novo vreme donosi svest o istoriji kao ličnoj drami začetoj iz slobodne volje, najvažnijeg aspekta vere kojoj se priklanja i kojoj i sam služi.

Ivanji podseća da je literatura o Konstantinu nepregledna, ali i veoma nepouzdana. Njegovi prvi biografi i savremenici Evsevije Kesarijski i Laktancije bili su mu lično bliski i zbog toga "navijali" za njega. Istoričar Zosim-Zosimus, koji je pisao gotovo vek posle Konstantinove smrti, kao neprijatelj hrišćanstva bio je veoma kritičan prema svemu što je vladar činio, zbog čega se ni njemu ne može u potpunosti verovati.

- Autor istorijskog romana mora da prouči sve njemu dostupne izvore, ali je slobodan da izabere samo ono što se njemu čini važnim za sopstvenu priču i na kraju snosi odgovornost pre svega za to kako je prikazao karaktere istorijske ličnosti - ističe Ivanji. - O mnogim detaljima, o kojima se usuđujemo da pripovedamo, nemamo sigurna svedočanstva ali nema nikakve sumnje da je Konstantin arhitekta one rimske države antičkog vremena koja je u istoriju ušla kao Imperium Romanum Christianum. Razvoj hrišćanstva se bez njega ne može zamisliti. On je najupečatljivija istorijska ličnost koja je ikada rođena na tlu Srbije.