Ljubavnik Lili Marlen

A. P.

petak, 30. 08. 2013. u 21:22

Лјубавник Лили Марлен
Prema tekstu Miodraga Ilića snimaće se film, koji govori o izmaštanoj ljubavnoj priči nemačke pevačice Lale Andersen, koja se proslavila pevajući "Lili Marlen" i Duška, beogradskog pijaniste

U srpsko-nemačkoj produkciji već dve godine priprema se film "Ljubavnik Lili Marlen". Tekst Miodraga Ilića, poznatog dramskog pisca i romansijera, govori o izmaštanoj ljubavnoj priči između nemačke pevačice Lale Andersen, koja se proslavila pevajući "Lili Marlen" i Duška, beogradskog pijaniste. Film je zasnovan na biografskim detaljima iz života lepe Lale, ali i nadograđen njenim izmišljenim dolaskom u Beograd 1942. godine i ljubavnom romansom.

Pijanistu Duška igraće Radivoje Raša Bukvić, a u toku su pregovori sa nekoliko domaćih i stranih glumica za ulogu glavne junakinje Lale Andersen. U igri su Ana Sofrenović, Iva Krajnc, ali i najpoznatija nemačka glumica Dajana Kriger ("Troja").

Po rečima srpskog producenta Zorana Otaševića ("Magna internacional"), film će režirati Renato Novaković. Mladi reditelj je posle završene čuvene akademije FAMU u Pragu radio u kompaniji Lika Besona. Snimio je više od 100 spotova i reklama, a sa filmom "Ljubavnik Lili Marlen" debitovaće i na velikom platnu.

- Dijalozi će biti na srpskom i nemačkom, spajajući u direktnom kontaktu dve vekovima povezane kulture, ali koje se i dalje ne razumeju - kaže reditelj Novaković.

IZ BEOGRADA U SVET U istoriji je ostalo zapisano da je čuvena ljubavna pesma "Lili Marlen", koju su voleli i nacisti i njihovi protivnici, prvi put emitovana 1941. na Radio Beogradu. Njihov signal u to vreme čuo se širom Evrope, a pesma je postala toliko popularna da je Radio Beograd svake večeri za nju imao rezervisan termin u 21.55. Osim verzije koju je otpevala Lale Andersen, poznata je i ona u izvođenju čuvene holivudske dive Marlen Ditrih.

Po scenariju Miodraga Ilića, Lale Andersen je 1942. došla u Srbiju kako bi gostovala u studiju Radio Beograda, odakle je ljubavna himna "Lili Marlen" krenula u svet. Vidno nezadovoljna što je zbog te pesme identifikuju sa nacistima, Lale jedini spas vidi u bekstvu sa svojim ljubavnikom Duškom. S druge strane, partizanski pobunjenici traže od pijaniste da im pogone da "otmu nacističku kurvu". Duško ipak bira ljubav umesto idelogije, ali ta odluka dovodi do tragičnih posledica...

Film, međutim, prati još nekoliko paralelnih priča čiji su junaci Duškov kolega Toma, prijatelj Ilija, ali i dvojica nemačkih oficira, različitih ideologija i naravi.

- Nemački producenti, predvođeni Nikolasom Konradom, do sada su obezbedili 4,5 miliona evra budžeta. Dogovor je bio da Srbija učestvuje sa 10 odsto, ali, i pored brojnih obećanja i pisama podrške od nadležnih institucija, novca i dalje nema - kaže Otašević za "Novosti".

Ovom projektu uskoro će se priključiti i američki producenti, jer, uprkos nedostatku "srpskog novca", snimanje mora da počne do kraja godine. Plan autorske ekipe je da "Ljubavnik Lili Marlen" bude spreman za festivale 2015, kada se obeležava 110 godina od rođenja Lale Andersen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije