Kusturica: Monika Beluči je dobar lik

D. GAGRIČIĆ

23. 08. 2013. u 21:30

U Kamenoj Gori Kusturica i Monika Beluči nastavili snimanje filma "Na mlečnom putu". Roj pčela iz šupljine četiristogodišnjeg bora, spasava glavne junake ispred potere

BOR, drvo zapis, star više 400 godina, simbol je prijepoljskog sela Kamena Gora, uz samu srpsko-crnogorsku granicu. Već dva dana je stožer oko koga se okuplja brojna ekipa filma u nastajanju "Na mlečnom putu" Emira Kusturice.

- Ovakvog bora nema do Afrike. Iako star, predivno izgleda. Njegova šupljina omogućava da se nas dvoje u njemu sakrijemo - objašnjava Kusturica filmsku scenu u kojoj će sa glavnom junakinjom, italijanskom divom Monikom Beluči, uteći od potere. Od nepriatelja će ih tu zaštiti roj pčela.

Posle Trebinja i Zelengore, ekipa filma o ljubavi i ratu, slojevitoj priči iz tri dela o biblijskim temama, stigla je na goru na kamenu, na visini od 1.200 metara. Kamere i akteri se uskoro sele u Mokru Goru, pa u okolinu Trebinja.

Na pitanje "Novosti" do kada će trajati snimanje, reditelj i tumač uloge monaha Koste odgovara:

- Ako Bog da, snimaćemo sve dok ne bude dobar! Do maja iduće godine...Prvi put će biti prikazan u Kanu, a u bioskope će stići na jesen.

"DOŠLE ŠVABE" MILENKO Cvijović, na čijem imanju je stari bor, ali i stacionirana silna filmska tehnika, priseća se dede Vukole, koji je služio vojsku kad je u aprilu 1941. počeo rat, a umro u 90. godini i malo se šali na njegov račun: - E, da deda izjutra ozgo iz kućera ili brvnare vidi ova vozila, šatore i šlemove - povikao bi: "Đeco, da ovo nisu opet došle Švabe?" U prtištu bi zagrebao uz brdo, prema pećini i skrivenoj tandžari u gori.

O izboru partnerke, sa kojom pred kamerama beži pred ratnim vihorom i posle čije pogibije oblači monašku odoru, Kusturica kazuje:

- Privatna privlačnost je, zapravo, jedna ljudska karakteristika koju ja pokušavam da dobijem. Monika je za potrebe ovog snimanja naučila da govori srpski jezik, jer je njen lik napola Srpkinja, a napola Italijanka. Tako da je ona u filmu kao ličnost i kao neko ko ume da glumi, ali pre svega kao dobar lik.

Kamere nastavljaju da "zuje", ali i pčele. Čitav roj kidiše na vojnika pod punom ratnom opremom, koji pokušava da pretraži šupljinu velikog bora.

Od napasti ga spasavaju dvojica kompanjona, pa se pred žaokama naljućenih insekata daju u beg preko brega. Za njima trče kamermani i deo ekipe, dok su ostali i brojni znatiželjnici na pristojnom rastojanju.

Dok statisti-vojniku, što ga je ujela pčela pod stoletnim granama bora, lekarka pokušava da da injekciju, a on odbija, pravdajući se da je kao pripadnik specijalne jedinice - primio serum za celu godinu.

Nestrpljiv je Mihailo Kijanović, unuk pčelara Slobodana, čije su "krilate apotekarke" bile statisti.

- Da li će deda skoro? Nevreme će, eno od Durmitora, omlatiće nam grad žito, a svaki čas bi trebalo da stigne kombajn!

Munje i gromovi požuruju ekipu. Monika Beluči, nažalost mnogih gorštaka, ali i Prijepoljaca, koji su došli da vide svetsku zvezdu, odlazi helikopterom za Mećavnik.

Koji čas ranije je, kao i Kusturica, primila darove predstavnika opštine - sliku Belog anđela iz srednjovekovne Mileševe i rakiju "ognjena" - od maline, dunje i medovaču. Uz zahvalnost na darovima, osmehom je slomila stroge organizatore koji su zabranili snimanje i razgalila srca prisutnih, rekavši na engleskom: "Hoćete li da se slikate?".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije