Počeli 21. Dani srpskog duhovnog preobraženja

G. M. Zorić

20. 08. 2013. u 22:33

Prvo beogradsko pevačko društvo i glumac Petar Božović, na Trgu despota Stefana, pred njegovim spomenikom, otpočeli su u Despotovcu "Dane srpskog duhovnog preobraženja"

PRVO beogradsko pevačko društvo i glumac Petar Božović, na Trgu despota Stefana, pred njegovim spomenikom, otpočeli su u Despotovcu "Dane srpskog duhovnog preobraženja", koji se 21. put održavaju u čast slavnog srednjovekovnog vladara i pesnika. U okviru koncerta duhovne muzike Božović je govorio odlomke iz dela vladike Nikolaja Velimirovića.

Očaran ambijentom Trga despota kojim dominira statua državnika "velike mudrosti, duboke misaonisti, religijske i umetničke produhovljenosti", proslavljeni glumac je rekao za naš list:

- Tu, pod okriljem Manasije i na ovom trgu, dok nas gleda veliki despot Stefan počinju da zrače čestice preobraženja. Srbi moraju da shvate da su živi, da se oslobode ropstva i nekih oblika okupacije...Ovde u Despotovcu, na svoju veliku radost, video sam svuda ćirilicu. Na trgu sam osetio kako me despot Stefan gleda pravo u oči i govori mi kako je on u svoje doba razvijao pismenost i širio kulturu, i pita me: "A šta vi danas činite?".

NAUČNI SKUP UOČI početka "Dana srpskoga duhovnog preobraženja" održan je tradicionalni, dvodnevni naučni skup pod nazivom "Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti", na kome su učestvovali univerzitetski profesori i naučni radnici, među kojima i Gordana Jovanović, Rada Stijović, Zlata Bojović i drugi. Odata je pošta akedemiku Miroslavu Pantiću, inicijatoru i višegodišnjem selektoru naučnog skupa.

Celovečernji koncert Prvog beogradskog pevačkog društva, sa dirigentom Svetlanom Vilić završen je Mokranjčevom Drugom rukoveti, a manifestaciju koja traje od Preobraženja Gospodnjeg do Velike Gospojine, zvanično je otvorio Bratislav Petković, ministar kulture u Vladi Srbije, istakavši njen značaj i neprocenjivu kulturnu i duhovnu vrednost.

Dejan Nenadović, predsednik opštine Desptovac, podsetio je da je tvorce "Dana srpskog duhovnog preobraženja" inspirisala baština, nastala u minulim vekovima, ali:

- Za trajanje "Dana" zaslužni su brojni njihovi učesnici: srpski akademici, kulturni stvaraoci, naučni radnici, crkveni velikodostojnici, vrhunski umetnici i drugi, koji su brojnim kulturnim sadržajima obogaćivali život u preobraženjskim danima u poslednje dve decenije - zaključio je Nenadović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije