Pločnik: Blago kovano milenijumima

D. ZEČEVIĆ

19. 08. 2013. u 21:34

Nova arheološka istraživanja na Pločniku finansira i britanska vlada. Prsten star 7.000 godina, pronađen na ovdašnjem lokalitetu vinčanske kulture

PRSTEN star 7.000 godina, pronađen na ovdašnjem lokalitetu vinčanske kulture, svrstao je Pločnik u red svetski značajnih mesta za nastanak metalurgije.

- Senzacija je tu, samo hoćemo da je objasnimo - kaže dr Miljana Radivojević, sa UCL Instituta za arheologiju u Londonu.

Ona je deo međunarodnog tima okupljenog oko projekta "Razvoj metalurgije u Evroaziji", koji tokom avgusta obavlja istraživanja Pločnika. Cilj projekta jeste da odgovori na pitanja zašto je metalurgija nastala u ovom delu svetu pre nego na Bliskom istoku, kako se to do sada verovalo.

- Već smo potvrdili da su Pločnik i Belivode kod Petrovca na Mlavi lokaliteti ključni za razvoj metalurgije i od britanske vlade uspeli da dobijemo gotovo pola miliona funti za nastavak istraživanja - objašnjava naša sagovornica, koja je na temu rane metalurgije doktorirala na londonskom univerzitetu.

KULTURNO BLAGO PRSTEN s početka petog milenijuma pre nove ere, za koji se veruje da je nastariji na svetu, pronađen je na lokalitetu koji obuhvata 120 hektara površine. Starost mu je potvrđena time što je pronađen u sloju kuće koja je u građevinekom horizontu starom sedam hiljada godina, kao i radio-karbon analizom. Sa minđušom pronađenom prošle godine, ovaj prsten predstavlja jedan od prvih metalnih predmeta proizvedenih na svetu i kulturno blago izuzetne svetske vrednosti.

Ovaj projekat, koji je trenutno najveći na svetu u kome se izučava rana metalurgija, bavi se i utvrđivanjem toga odakle je bakar stigao na ove prostore.

- Postoji veliki broj dokaza da je bakar na ovom prostoru bio uobičajeni metal - ističe arheolog Julka Kuzmanović Cvetković, direktor prokupačkog Narodnog muzeja, koja je sa Dušanom Šljivarom iz Narodnog muzeja u Beogradu rukovodilac iskopavanja.

- Ostaje samo da se utvrdi odakle je dolazio i da li je moguće da se on vadio u nekom od okolnih rudnika.

Na lokalitetu u Pločniku do sada je pronađen najveći broj bakarnih alatki i komada nakita, a ovogodišnji radovi će trajati oko mesec dana. Za kraj istraživanja planiran je eksperiment: rekonstrukcije preistorijskog procesa topljenja metala i bakra.

- Debata o nastanku metala traje skoro 200 godina i na pragu smo da ponudimo nove podatke - kaže britanski arheolog Ben Roberts, koji ističe da je svetska naučna javnost zainteresovana da odgovori na pitanje zašto i kako se pojava obrade metala dogodila baš u Srbiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

pera

20.08.2013. 09:34

Vidim da piše plocnik, na onom delu koji bi trebao da bude na engleskom. Pa to bi oni čitali kao Ploknik, tako da molim nadležne da jednom za svagda usaglase pisanje naziva srpskih imena, ulica, gradova i sl., da bi englez mogao makar približno da pročita!

hick cyrillic

21.08.2013. 07:43

@pera - Treba voditi racuna o tome kako ce stranci procitati. Nas je interes da se o tome zna sto vise i da ljudi i dolaze. Mozda zvuci kao fantazija, ali Srbija moze da osmisli uzbudljivu desetodnevnu turisticku turu na temu svog istorijskog blaga. Mozda treba napisati manjim slovima PLOCHNIK i u zagradi staviti nacin na koji se izgovara kao sto je to u rjecnicima ili na Wikipediji (ovo bih standardizovao na tablama svih istorijsko-turistickih objekata).