Veri Čukić priznanje Pavle Vuisić

R. R.

19. 08. 2013. u 14:07

Laureat nagrade za životno delo "Pavle Vuisić", koju Udruženje filmskih glumaca dodeljuje za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, ove godine je Vera Čukić

LAUREAT nagrade za životno delo "Pavle Vuisić", koju Udruženje filmskih glumaca dodeljuje za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, ove godine je Vera Čukić.

Glumica koja je, otkako se prvi put pojavila na ekranu, svojom energijom, harizmom, a pre svega sugestivnom glumom i paletom likova definisala sebe kao glumicu koja je dala pečat jednom vremenu, čiji je ona značajni segment, kako se kaže u saopštenju za nagradu, svečano će primiti ovo priznanje na Filmskim susretima u Nišu.

- Divan je osećaj kad dobiješ nagradu, mada sve što kažem o tome može da zvuči stereotipno. Nagrada ipak znači da su ljudi primetili i da cene ono što ste uradili, i žele da vam uzvrate - kaže Vera Čekuć za "Novosti".

- Tako doživljavam i ovo priznanje - kao uzvraćanje za ono što smo Pavle Vuisić i ja radili zajedno. Sa njim sam igrala od 15. godine, od filma "Kroz granje nebo" Stoleta Jankovića, u kome sam debitovala 1958. godine. I kasnije, u nekim značajnim filmovima i TV serijama bili smo zajedno, a neke od svojih najboljih uloga napravila sam upravo s Pavlom.

NOVE ULOGE Glumica koja je odigrala oko 80 filmskih i TV uloga, i ostvarila nezaboravne likove u ostvarenjima koji obeležavaju nekadašnju jugoslovensku kinematografiju, kaže i to da ne bi volela da nagrada za životno delo znači i kraj njene karijere, već samo nastavak rada i nove uloge.

To je, recimo, bio lik Anđe u seriji sarajevske televizije "Porobdžije", u kojoj je on igrao mog muža. Sećam se i filma "Funta sa štedne knjižice", koji je 1965. režirao Zdravko Šotra, a posle 10 godina, u novoj verziji ove priče Pavle i ja igrali smo iste likove. Malo je reći da smo svi mnogo voleli Pavla, pogotovu glumci, mnogo ga poštovali i mnogo mu se divili, zbog čega nam nagrada koja nosi njegovo ime i najviše znači - ističe Vera Čukić.

Nagrada "Pavle Vuisić" sastoji se od plakete sa likom Pavla Vuisića, monografije i dokumentarne filmske storije o dobitniku.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije