Petru Cvetkoviću uručena Hrisovulja

D. StojiĆ

19. 08. 2013. u 08:03

Петру Цветковићу уручена Хрисовуља
U manastiru Žiči završen ovogodišnji, 22. duhovni sabor "Preobraženje 2013". Pod svodovima zadužbine Nemanjića pesniku Petru Cvetkoviću uručena "Hrisovulja"

POSLE višednevnog saborovanja - brojnih književnih susreta, muzičkih i likovnih priredbi, u nedelju je pod svodovima obližnjeg manastira Žiče, uručenjem "Žičke hrisovulje" pesniku Petru Cvetkoviću, završen 22. Žički duhovni sabor "Preobraženje 2013" koji je od 16. do 19. avgusta održan u Kraljevu i znamenitoj zadužbini Nemanjića s početka 13. veka.

Najviše saborsko priznanje za ovu godinu pesnik Petar Cvetković koji za sobom, počev od 1965. godine i zbirke "Pozorište", do sada ima desetak pesničkih knjiga i više pesničkih nagrada "Žičku hrisovulju", po oceni žirija, zavredio je "za poeziju što spreže neznatne pojave iz života sa slojevitim znakovima kulture".

Tako se Cvetković pridružio plejadi dobitnika ovog priznanja među kojima su i Miodrag Pavlović, Ljubomir Simović, Milutin Petrović, Matija Bećković, Milosav Tešić, Ivan V. Lalić, Milovan Danojlić, Petar Pajić, Zlata Kocić, Borislav Radović, Gojko Đogo, Bratislav R. Milanović...

SVETKOVINA OVOM prilikom, u prepunoj trpezariji Svetoga Save u manastiru Žiči, gde je svečanost i održana, o pesničkom delu laureata Petra Cvetkovića govorili su književni kritičar dr Dragan Hamović, predsednik žirija, i Saša Radojčić, pesnik i književni kritičar. Pritom, glumac Nebojša Dugalić govorio je odabrane stihove laureata, dok su sopranistkinja Jana Milišić, kao solista, i brujači crkvenog hora "Sveti arhiđakon Stefan" izveli nekoliko duhovnih kompozicija, začinivši ovu veliku pesničku svetkovinu u manastiru Žiči.

- Ovde su nekada krunisani ili miropomazani srpski kraljevi i vladari, a u poslednje vreme Žiča je mesto krunisanja najvrlijih naših pesnika.

To je po oceni žirija zaslužilo i vaše delo i vaše pregalaštvo - naglasio je Dragan Jovanović, gradonačelnik Kraljeva i predsednik Organizacionog odbora Žičkog duhovnog sabora, uručujući saborsko priznanje ovogodišnjem laureatu i čestitajući mu.

Čestitkama se potom pridružio i protojerej-stavrofor Ljubinko Kostić, arhijerejski zamenik episkopa šumadijskog Jovana - administratora žičke eparhije, kao i brojni pesnici, učesnici i posetioci ovogodišnjeg Žičkog duhovnog sabora.

- Zahvaljujući na priznanju kojim ste me danas počastvovali, hoću da ponovim da ova carska lavra nije građena samo iz verskih i liturgijskih potreba, nego da se i što sačuva iz zemaljskog sveta, trošnog kao i ljudsko telo.

Znajući šta je sve ugrađeno u njenim osmovekovnim slojevima od onih bezimenih pregalaca koji nisu isticali sebe, ni potpisivali, ni pripisava sebi, do naših najvećih duhovnika i stvaralaca - besedio je ovogodišnji laureat, primajući "Hrisovulju" sa Preobraženjskom ikonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije