Pronađen prsten star sedam hiljada godina

D. ZEČEVIĆ

09. 08. 2013. u 21:35

Izuzetno otkriće na nalazištu u Pločniku. Pronađen bakarni prsten s početka petog milenijuma pre nove ere, jedan od prvih metalnih predmeta proizvedenih na svetu

Pronađen bakarni prsten s početka petog milenijuma pre nove ere, koji po rečima arheologa Julke Kuzmanović Cvetković, predstavlja jedan od prvih metalnih predmeta proizvedenih na svetu.

Međunarodni tim arheologa, predvođen Julkom Kuzmanović Cvetković, direktorkom prokupačkog Narodnog muzeja i Dušanom Šljivarom iz Narodnog muzeja u Beogradu, pronašli su u petak na neolitskom nalazištu Pločnik metalni bakarni prsten s početka 5. milenijuma pre nove ere, kao i druge razne komade metala i kamene sekire.

- Prsten uz minđušu koju smo pronašli lane predstavlja jedan od prvih metalnih predmeta proizvedenih na svetu i kulturno blago izuzetne vrednosti za Toplicu i Srbiju - kaže Julka Kuzmanović Cvetković.

Radovi na ovom lokalitetu koji ove godine u okviru druge faze iskopavanja traju nekoliko dana odvijaju se u okviru međunarodnog projekta "Razvoj metalurgije u Evroaziji" koji sa oko pola miliona funti finansira Vlada Velike Britanije.

Cilj projekta je da se istraži organizacija najstarije proizvodnje metala na svetu, koja je pored Pločnika dokumentovana na još nekoliko lokaliteta u našoj zemlji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)