Marina Abramović traži pomoć za svoj institut

Tanjug

29. 07. 2013. u 11:40

Umetnica performansa Marina Abramović poziva sve zainteresovane da pomognu finansiranje instituta, koji otvara u Hadsonu, namenjen mladim umetnicima sveta

BEOGRAD - Svetski priznata umetnica performansa Marina Abramović otvoriće u Hadsonu (SAD) intitut koji će okupljati mlade umetnike iz celog sveta i biti mesto njihovog slobodnog umetničkog delovanja i pozvala zainteresovane da pomognu u njegovom finansiranju.

"Shvatila sam da više nije reč o vrsti umetnosti koju radim, već da nam je potrebno mesto na kojem ćemo napraviti jednu vrstu laboratorije u kojoj ćemo umetnost, nauku, tehnologiju i spiritualnost smestiti u novi kontekst - dela velikog trajanja", obrazložila je Abramović ideju za osnivanje intituta.

Ona je rekla da će Marina Abramović Institut (MAI) biti mesto gde publika više nije javnost, već aktivni učesnik.

"Znate, u mom životu sam mnogo puta rizikovala nikada ne znajući šta je na kraju i znajući da postoji mogućnost da ne uspem. Takođe sam znala da ako sve to radim opet i opet, da ću stvoriti neku vrstu navike. Istraživanje nepoznatog je osvajanje nove teritorije sa mogućnošću neuspeha. I šta ako uspemo? Tada vredi sve što smo uradili. Ovaj institut je ideja koja mora biti ostvarena i koja mora biti materijalizovana od sna do stvarne budućnosti u sadšnjosti", rekla je Abramović u svom video obraćanju javnosti i pozvala sve da budu deo tog projekta.

Poznata umetnica, poreklom iz Beograda, objavila je poziv zainteresovanim za ulaganje u ovu ideju, da se priključe kampanji putem sajta "Kickstarter". Akcija traje do 25. avgusta i cilj je prikupljanje 600.000 dolara.

MAI će biti posvećen performansu kao umetničkom izražaju, metodama i stvaralaštvu Ambramovićeve. Baviće se, kako je navela agencija "Foster+Svenšon", i drugim umetničkim disciplinama kao što su ples, pozorište muzika, opera i "novim oblicima umetničkog izražavanja".

Ko odluči da uloži novac u ovaj projekat, bilo da je u pitanju dolar ili 10.000 dolara, postaje suosnivač instituta, a informacije o načinu podrške izgradnji Marina Abramović Instituta mogu se pronaći na sajtu www.marinaabramovicintitute.org.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije