Otvaranje izložbe o Konstantinu Velikom

S. POPOVIĆ

01. 07. 2013. u 22:57

U Narodnom muzeju, u okviru izložbe biće sedam vizuelnih i tematskih celina: od prethodnika tetrarhije - krize Carstva i careva sa Balkana, preko doba tetrarhije do Konstantinove vladavine i dinastije 337-363. godine

U Narodnom muzeju u utorak uveče se otvara reprezentativna izložba "Konstantin Veliki i Milanski edikt 313. - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije" koja će posetioce odvesti u vreme kada je područje današnje Srbije bilo od posebne važnosti za Rimsko carstvo. Ovaj likovni događaj je organizovan u okviru državnog projekta obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta.

U okviru izložbe biće sedam vizuelnih i tematskih celina: od prethodnika tetrarhije - krize Carstva i careva sa Balkana, preko doba tetrarhije do Konstantinove vladavine i dinastije 337-363. godine.

- Reč je o reprezentativnim arheološkim nalazima koji su otkriveni na našim prostorima, a predstavljaju najautentičnija svedočanstva koja su nastajala u rasponu od kraja II i krize III veka, do VI i VII veka. Oni oslikavaju doba koje prethodi vremenu Konstantina Velikog, period njegove vladavine, ali i vredno nasleđe prvog hrišćanskog cara. Autori izložbe su sačinili odabir eksponata zahvaljujući kojima će biti moguće predstaviti različite sfere duhovnog i profanog života careva i vojskovođa, ali i vojnika igrađana Rimskog carstva, objašnjava Bojana Borić Brešković, vd direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Imajući u vidu da su mnogobrojni carevi, koji su vladali u periodu od sredine III do sredine IV veka, rođeni, boravili ili umrli na teritoriji današnje Srbije, arheološki predmeti otkriveni na našim prostorima ostaju nezaobilazno svedočanstvo za istoriju kasnoantičkog perioda u celom Rimskom carstvu.

EKSPONATI

RaskoŠnom postavkom koju čini 180 neprocenjivih eksponata biće predstavljeno turbulentno doba koje prethodi vremenu Konstantina Velikog, period njegove vladavine, ali i vredno nasleđe prvog hrišćanskog cara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije