Medijana: Obezbeđena sredstva za zaštitnu konstrukciju

Tanjug

15. 06. 2013. u 23:29

Pomoćnica ministra kulture Slavca Trifunović i direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović potpisale su ugovor o izgradnji zaštitne konstrukcije na Vili s peristilom

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavca Trifunović i direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena

Vasić Petrović potpisale su u subotu uveče ugovor o izgradnji zaštitne konstrukcije na Vili s peristilom u Arheološkom parku Medijana.

Ministarstvo kulture obezbedilo je 120 miliona dinara za podizanje zaštitne konstrukcije, posle čega će vredni mozaici na Medijani moći da budu otkriveni i dostupni javnosti.

Trifunovićeva je rekla da je dobro što u godini obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta imamo scenske programe kojim obeležavamo taj jubilej, ali je, kako kaže, dobro da uradimo i nešto kapitalno kao što će to biti slučaj ovde na Medijani.

"Projekat koji realizujemo na Medijani i povodom koga potpisujemo ugovor zove se Prezentacija Vile sa peristilom", rekla je ona.

Trifunovićeva je napomenula da novac još nije obezbeđen za spomenik caru Konstantinu koji bi bio otkriven u Nišu, smatrajuć da bi bilo logično da Niš kao njegovo rodno mesto ima takav monumentalni spomenik.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je puno novca potrošeno na obeležavanje Milanskog edikta, Trifunovićeva je rekla da se vodi računa o svakom dinaru.

Vasić Petrović je podsetila da su radovi na Medijani počeli februara ove godine i da su obavljena arheološka istraživanja u pripremi trena za podizanje zaštitne konstrukcije.

Posle obezbeđivanja ovih sredstava predstoji javna nabavka, početak radova u julu i završetak konstrukcije do oktobra, rekla je ona.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić, koji je prisustvovao na Medijani potpisivanju ugovora, zahvalio je Ministarstvu kulture i podsetio na značaj Arheološkog parka.

On je rekao da je deset odsto sredstava potrebno da bi se nešto otkrilo, a preostalih 90 procenata da bi se to zaštitilo i sačuvalo.

Medijanu kao letnjikovac iz vremena cara Konstantina prvi je označio Feliks Kanic 1864. godine. Oganizovana istraživanja počela su 1932. godine i nastavljena posle Drugog svetskog rata, 1961. godine.

Na Medijani je otkrivena Palata sa peristilom, terme, krstionica, žitnica, dve vile rustike i mnogobrojene skulpture.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Slavisha

18.06.2013. 16:51

"...radovi na Medijani počeli februara ove godine..." Ma da li je moguće? Dođe novi direktor i "počne" radove? Pa zar se nije Medijana pripremala već 5 godina za proslavu Milanskog edikta? Zar smo zaboravili da su već jednom bila obezbeđena sredstva za tu istu zaštitnu konstrukciju? Ali su te pare pojeli skakavci, tj. oni koji su ih potrošili nenamenski, radeći za isto to Ministarstvo kulture. A sada jovo-nanovo?