Draganu Nikoliću nagrada “Zlatni pečat”

R. R.

sreda, 05. 06. 2013. u 20:59

Драгану Николићу награда “Златни печат”
Zlatni pečat Kinoteke dobiće glumac Dragan Nikolić i scenarista Gordan Mihić, a biće uručen i veći broj plaketa zaslužnim filmskim poslenicima
SVEČANOM akademijom i dodelom nagrada u svom novom zdanju (Uzun Mirkova 1), Jugoslovenska kinoteka obeležiće u četvrtak svoj dan, 6. jun, a uveče će u Muzeju kinoteke (Kosovska 11) biti otvoren 15. Festival nitratnog filma.

Zlatni pečat Kinoteke dobiće glumac Dragan Nikolić i scenarista Gordan Mihić, a biće uručen i veći broj plaketa zaslužnim filmskim poslenicima. Na svečanosti će biti prikazan ekskluzivni dokumentarni materijal "Proslava 1.600 godina Milanskog edikta u Nišu 1913." Snimci proslave od pre jednog veka pronađeni su u fundusu Kinoteke, deo u arhivu u Beču, kao i u Patrijaršiji SPC.

Na festivalu nitratnog filma, do 14. juna, biće prikazano više od 50 filmova iz prve polovine 20. veka, koji stižu iz više od 20 evropskih arhiva; među njima i "Povratak srpske vojske iz balkanskih ratova" Đoke Bogdanovića u trajanju od čak 36 minuta. Filmofili će imati priliku da vide još šest filmova iz kolekcije producenta Bogdanovića, iz perioda 1913. i 1914. godine, a na otvaranju festivala biće prikazan i holivudski hit iz dvadesetih godina, "Španska plesačica", u kojem je igrala zvezda nemog filma Pola Negri. Restaurisanu kopiju za festival u Beogradu dala je holandska kinoteka.

U ovogodišnjoj festivalskoj ponudi su i istorijski spektakli "Pan Tadeuš" iz Poljske i "More se uzburkalo" iz Mađarske, sa delom koji ima političku konotaciju, kao što je svojevremeno zabranjeni "Ciguli miguli", koji je početkom pedesetih godina ismevao negativnosti jugoslovenskog socijalizma. Austrijski filmski arhiv predstaviće se sa desetak ostvarenja u ciklusu "Preko Balkana", a na programu su i klasični veliki filmovi "Atlantis", "Imitacija života"...

Gosti iz evropskih kinoteka moći će da vide izložbu u Galeriji predmeta iz predistorije i istorije filma Jugoslovenske kinoteke (u zgradi u Uzun Mirkovoj), a postavka obuhvata tek deo kolekcije Kinoteke, koja broji 3.000 vrednih predmeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije