Kragujevac: Uskore niče legat Koke Jankovića

Savo Popović

05. 06. 2013. u 20:59

Uz galerijski prostor predviđen i istureni Naučni centar SANU. Idejni projekat uradio arhitekta Zoran Gagović

DA se još mogu čuti dobre vesti iz kulture, posvedočio je nedavno i grad Kragujevac gde je, u prestižnoj galeriji "Rima" otvorena izložba slika Nedeljka Gvozdenovića (1902-1988). Ovaj značajni kulturni događaj pojačala je ne manje važna vest: da se pored Rektorata kragujevačkog univerziteta, na povećoj praznoj parceli planira savremeni galerijski prostor.

Galerija je zamišljena kao legat Kragujevčanina, akademika Nikole Koke Jankovića, našeg istaknutog vajara i dugogodišnjeg profesora na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti.

Kragujevački kolekcionar i galerista Aleksandar Milojević otkriva, za "Novosti", da je posle odluke grada da se uz Rektorat podigne legat akademiku Jankoviću, idejni projekat uradio arhitekta Zoran Gagović. Zdanje bi karakterisao kontrapunkt zatvorene kamene fasade i staklenog kubusa. U prostoru od 400 kvadratnih metara bila bi postavljena dela akademika Jankovića, a pod zemljom je planiran i depo od 70 kvadratnih metara. U sklopu galerije predviđeno je i 150 kvadrata za istureni Naučni centar SANU. Time bi se ispunila dugogodišnja želja drugog velikog Kragujevčanina, akademika Srejovića.

- Urađena je "papirologija" za novo zdanje, akademik Hajdin je položio kamen temeljac, ali presudnu ulogu da do realizacije i dođe odigrao je rektor kragujevačkog univerziteta Slobodan Arsenijević - objašnjava Milojević.

Idejni projekat se, kako saznajemo, dopao i vajaru Jankoviću. Čim bude završen u njega će useliti svoje skulpture, ali je, skroman kakav jeste, "zabranio" da na zdanju stoji velikim slovima ispisan natpis "Galerija Nikole Koke Jankovića", kako je arhitekta predvideo.

Nova galerija neće svedočiti samo o Jankovićevom delu, već i o višeslojnoj kulturi Kragujevca kroz mnoge decenije. Tako će se u stalnoj galerijskoj postavci naći i Jankovićev portret Olje Ivanjicki iz vremena kada je išla u srednju školu. Naime, velika slikarka je za vreme letnjih i zimskih raspusta sa ocem dolazila kod Koke - kada se vraćao kući sa studuja vajarstva u Beogradu - da je podučava skulpturi.

U beogradskom ateljeu ovog vajara nalaze se još mnoge skulpturom ovekovečene "kragujevačke anegdote" koje će najbolje biti "pročitane" upravo u gradu kojim su i inspirisane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Slikar Bgd

07.06.2013. 12:15

Bajveci legat u storiji Srba dobio je kontroverzni slikar u epicentru Bgd.(preko puta nekadasnje Jug.knjige u povrsini,oko,2000m2). Taj slikar je radio za udbu (DB) i to mu je omogucilo da ga nazivaju svetskim slikarem,kao maska,a u stvari on je bio istureno odalenje DB u SAD. Ko ne veruje,neka uzme knjigu (ima je u N.B.grada Bgd) "U krugu misli" od Vukmana Otasevica koji na 65.strani (16.red odozgo) opisuje autora 16.gusto kucanih strana predata udbi i zatvoru u Spuzu

Arso

07.06.2013. 14:35

@Slikar Bgd - Vukman je bio dva puta predsednik UKCG.Darovit pesnik.Citao sam njegovu tuznu ispovest kad je zbiru DB procitao pesmu "Peroni" najboljem svom drugu-slikaru (vidite na 56 strani knjige u "Tamnom krugu") i posle samo tri dana je uhapsen kao drzavni neprijatelj dobivsi kaznu od 3,5 godine robije u Spuzu. A.slikar? Gle cuda.Slikar se obreo u Americi. Da li je to bio novi zadatak,ili? Ima li iko u drzavi Srbiji,da stisne petlju (da nije placen da cuti) i i iznese pravu istinu?