Kruševac: Premijera Nušićevog dela „Devetstopetnaesta“ 28. juna

04. 06. 2013. u 08:00

Prvo izvođenje Nušićevog dela „Devetstopetnaesta“ u Kruševcu. Premijera je najavljena za Vidovdan 28. juna, i to na otvorenom - u amfiteatru Spomen-parka Slobodište

KRUŠEVAČKO pozorište, Narodno pozorište u Nišu i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, koji organizuje Vukov sabor u Tršiću pripremaju ambicioznu zajedničku predstavu „Devetstopetnaesta - Tragedija jednog naroda“ - Branislava Nušića, koja do sada nije igrana. Premijera je najavljena za Vidovdan 28. juna, i to na otvorenom - u amfiteatru Spomen-parka Slobodište, a izvođenje ove predstave označiće početak obeležavanja 100. godišnjice Prvog svetskog rata.

Komad režira Milan Nešković, dramatizaciju je uradio Spasoje Ž. Milovanović, a ansambl predstave, koja će pred članovima Vlade zatvoriti Vidovdanske svečanosti u Kruševcu čini čak 17 glumaca iz dva pozorišta.

- Izuzetno je značajno što obeležavanje 100. godišnjice Prvog svetskog rata počinje u Kruševcu, zvanično, izvođenjem ove predstave, koja će se potom igrati i u Temišvaru, Budimpešti, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju - ističe Radoslav Pavlović, savetnik predsednika Republike. - U okviru ovog značajnog jubileja predviđene su i predstave „Vreme smrti“, „Srpska trilogija“... Ovo je uzbudljiv projekat koji je umrežio više ustanova.

POSVEĆENO SINU VOJNIKU „Devetstopetnaesta“ je jedan od prvih Nušićevih romana, a delo je pisac posvetio rano stradalom sinu, vojniku vojske Kraljevine Srbije. Prve čitalačke probe počele su u Kruševačkom pozorištu, a nastaviće se i u Narodnom pozorištu u Nišu. Branislav Nedić, upravnik Kruševačkog pozorišta navodi da će predstava koštati oko pet miliona dinara, a igraće se od oktobra na scenama u Srbiji.

Pavlović podseća da je naš slavni dramski pisac izgubio sina jedinca u Prvom svetskom ratu, a da je ova predstava, koja govori o tragičnom vremenu, velikim junacima, ljudima, žrtvama, epohi i precima, manje poznata.

- Ova dramatizacija i izvođenje predstave značajni su otuda što se naredne godine obeležava 150 godina od Nušićevog rođenja - napominje Spasoje Ž. Milovanović.

Režiser Milan Nešković podvlači da je postavljanje na scenu donekle zaboravljenog dela istorije izazov za autorsku ekipu.

- U predstavi se bavimo tragedijama pojedinaca koji su činili narod u zbegu. To je jedan od poslednjih trenutaka u srpskoj istoriji gde su vladali sloga i zajedništvo - kaže Nešković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije