Rukopisi Samjuela Beketa za dva miliona dolara

Tanjug

31. 05. 2013. u 23:45

Retka mogućnost da se zaviri u um jednog od najvećih pisaca 20. veka pripašće osobi koja na aukciji ovog leta bude dala najveću ponudu za rukopis prvog romana Samjuela Beketa

LONDON - Retka mogućnost da se zaviri u um jednog od najvećih pisaca 20. veka pripašće osobi koja na aukciji ovog leta bude dala najveću ponudu za rukopis prvog romana Samjuela Beketa.

Šest svezaka ispunjenih beleškama irskog pisca i Nobelovca za knjigu "Marfi" biće zajedno sa skicama i crtežima stavljeno na aukciju 10. jula u Sotbiju.

Pisan između avgusta 1935. i juna 1936, u Dablinu i Londonu, u vreme kada je dramski pisac, romanopisac i pesnik bio podvrgnut psihoanalizi, rukopis daje uvid u Beketovu borbu da svoje umetničke vizije pretoči u formu.

Sotbijev stručnjak za rukopise Gebrijel Hiton rekao je za Rojters da su sveske bile u privatnom vlasništvu i da dosad veoma retko bile dostupne stručnjacima.

On je naveo da zajedno, svaske imaju blizu 800 strana na kojima se mogu pratiti promene u Beketovom razmišljanju o tome kako da izrazi svoje ideje i pojasni svoje misli.

Osoba koja bude kupila rukopis, procenjen na 2,13 miliona dolara, dobiće novi uvid u način formulisanja centralnih tema Beketovog često duhovitog, ali i sumornog izraza.

Hiton je kazao da je pred kraj svog života autor čuvenog tragikomičnog komada "Čekajući Godoa" i romana "Maloun umire", "Moloj" i "Bezimeni" upućivao na knjigu "Marfi" kao ključ za razumevanje njegovog dela.

Rođen u Dablinu 1906, Beket je većinu svog života proveo u Parizu. Pisao je na francuskom i engleskom jeziku. Nobelovu nagradi za književnost dobio je 1969.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije