ČETRDESET godina posle nastanka, neobjavljeni roman američke spisateljice Perl Bak na jesen će se konačno naći pred čitaocima. Rukopis njenog poslednjeg romana, koji je završila neposredno pred smrt 1973. godine, pronađen je prošle godine u jednom skladištu i vraćen njenoj porodici.

Perl Bak je bila prva Amerikanka koja je nagrađena Nobelovom nagradom za književnost (1938). Posle njene smrti kružile su glasine o poslednjem romanu "Večno čudo", ali je on ostao skriven od očiju javnosti sve do prošle godine. Edgar Volš, sin poznate spisateljice, koji upravlja njenom zaostavštinom, kazao je da je njegova slavna majka poslednje godine života provela u Vermontu.

- Kada je umrla, njena imovina i lične stvari nisu popisane, niti kontrolisane. Porodica nije imala pristup, a mnogo stvari je ukradeno i zauvek nestalo. Neko je iz Vermonta tada uzeo i majčin poslednji rukopis, a kako se pojavio u Teksasu posle toliko godina niko ne zna - ispričao je Edgar Volš.

Roman "Večno čudo" jedan je od desetine romana koje je Bakova napisala tokom osam decenija života. Njeni roditelji su joj bili prezbiterijanski misionari, koji su Perl, samo tri meseca po rođenju, odveli u Kinu. Buduća nobelovka u ovoj dalekoistočnoj zemlji je provela detinjstvo, a i kasniji je živela na relaciji Kina - Amerika. Kineski jezik doživljavala je kao maternji, koliko i engleski, a većina njenih dela smeštena je na Daleki istok. Prvi roman "Istočni vetar, zapadni vetar" napisala je 1930, da bi već naredne godine objavila svoje najpoznatije delo "Dobra zemlja", nagrađeno „Pulicerom“. Ovaj roman je dve godine bio najprodavanija knjiga u Americi. To je ujedno bio i početak trilogije koja je nastavljena sa knjigama "Sinovi" i "Rastureni dom".

Po povratku u SAD, Bakova je nastavila da piše ubrzanim tempom. Njena izdavačka kuća "Open roud" procenila je da je iza ove nobelovke ostalo oko stotinu dela - romana, pripovetki, biografija, priča za decu, komentara...

- Perl Bak je napisala sedamdeset knjiga previše - poznat je citat njenog kolege pisca Džona Hersija.

Američki profesor Piter Kon sa Univerziteta Pensilvanija, koji je napisao čuvenu "Kulturnu biografiju Perl Bak", slaže se da je kvalitet njenog pisanja opao posle pedesetih godina, ali smatra da je njen doprinos svetskoj literaturi neuporedivo veći od njenih mana.

- Ona je oblikovala mišljenje zapadnog sveta, posebno Amerike, o Kini i njenom sistemu vrednosti, kakvo nije viđeno u istoriji - objasnio je Piter Kon.