Nova knjiga Davida Albaharija

D. Bt.

24. 05. 2013. u 23:27

Nova knjiga Davida Albaharija "Male priče", u izdanju "Čarobne knjige", sadrži 120 veoma kratkih priča, kojima se ovaj pisac još jednom potvrdio kao veliki majstor ove prozne forme

NOVA knjiga Davida Albaharija "Male priče", u izdanju "Čarobne knjige", sadrži 120 veoma kratkih priča, kojima se ovaj pisac još jednom potvrdio kao veliki majstor ove prozne forme.

- I ono što je Albahari napisa ou malom obliku predstavlja veliko delo - rekao je urednik "Čarobne knjige" Nikola Petaković.

- Svedenost, prevrtljivost ljudske prirode i apsurd su piščevo polje interesovanja, a poetika je neumitno utočište duše. Elegantnim minijaturama David nas vodi kroz stotinu životnih i sanjalačkih ogleda, stalno pišući o sebi. Njegov bogat opus priča i pripovedaka tako dobija svoje najmlađe čedo, one koje obećava da će biti dete - čudo i da će otići najdalje u putovanju Albaharija kroz gusto tkanje književnosti.

Napominjući da je ovako kratka proza za pisca veliko iskušenje, Albahari je rekao:

- Cilj je da se napiše priča sa najmanjim mogućim brojem reči, pa sam tako neke rečenice izbacivao. Imam običaj da istovremeno radim na nekoliko rukopisa, da pre podne pišem roman, a popodne nešto drugo, ali sam ovu knjigu uradio u kontinuitetu, pri čemu sam se trudio da navedem čitaoca da popunjava praznine i nastavi tamo gde sam stao.

Kazujući kako su događaji iz detinjstva veoma uticali na ono što je kasnije radio u životu, Albahari je ispričao kako je kao dečak iz svoje sobe imao pogled na dugačak hodnik iz koga su vodila vrata u nekoliko prostorija. Noću, mogao je da vidi trag svetla ispod vrata, što ga je uvek plašilo, očekujući i strepeći ko će se otuda pojaviti. Taj tračak svetlosti i taj strah pokušao je da unese i u ove priče.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije