UDRUŽENjE izdavača i knjižara Srbije i Grupacija izdavačke delatnosti pri Privrednoj komori Srbije u ponedeljak su uputili saopštenje u kome oštro reaguju zbog toga što je prvi put u novijoj istoriji Beograda izostao najbitniji, jesenji otkup knjiga za biblioteke na teritoriji prestonice u 2012. godini.

- Sredstva predviđena za otkup knjiga u 2013. godini su oko tri puta manja od onih u 2010. i oko četiri puta manja od onih u 2009. godini, čime je ugroženo poštovanje makar minimalnih bibliotečkih standarda u nabavci knjiga. Građani Beograda su lišeni mogućnosti da na odgovarajući način učestvuju u kulturnom životu i da stiču znanja korišćenjem knjiga iz tekuće izdavačke produkcije. Ovakve odluke svedoče o potpunom neshvatanju važnosti bibliotečkih fondova za razvoj modernog društva znanja i o krajnjem nerazumevanju kulturnog i ekonomskog potencijala knjige, bibliotekarstva i izdavaštva, sektora koji zapošljava stotine visokokvalifikovanih kadrova, zahvaljujući čijem radu se u Srbiji objavi više od deset hiljada naslova godišnje - navodi se u saopštenju.

Programom Sekretarijata za kulturu u 2009. godini na otkup je utrošeno 51,5 miliona dinara. U 2010. godini, za ovu namenu izdvojeno je ukupno 33,5 miliona dinara, a u 2012. godini 9,1 miliona dinara. U 2013. godini konkurs za nabavku knjiga nije ni raspisan.

Prema standardima za javne biblioteke u Srbiji, najmanji broj novih knjiga na teritoriji od oko dva miliona stanovnika bi trebalo da iznosi oko 150.000 godišnje. Prema dostupnim podacima, ovaj broj nije dostignut ni u 2009. godini, a kamoli sada, kada konkursa za otkup uopšte nema, zaključuju izdavači i knjižari.