Izbiračica u Narodnom pozorištu posle dve decenije

V. V. S.

09. 05. 2013. u 08:10

Dve decenije posle poslednje postavke, "Izbiračica" Koste Trifkovića biće ponovo premijerno izvedena u Narodnom pozorištu: u savremenom rediteljskom čitanju Nikole Zavišića

DIGLA se zavesa i ja sam na pozornici spazio ljude bez mačeva i oklopa, onakve iste kao što su ovi koji sede sa mnom u parteru. I svi ti ljudi na pozornici se kreću kao što se i ovi kreću, jedu, smeju se, razgovaraju kao i svi ostali u životu. Ama, zar je i to pozorište - zapisao je Branislav Nušić o svom ranom doživljaju teatra, a povod je bio komad Koste Trifkovića na sceni, "čiji je humoristički realizam mnogo odskakao od izveštačenog romantizma većine tadašnjih pripovedača"...

Dve decenije posle poslednje postavke, Trifkovićeva "Izbiračica" ponovo će premijerno biti izvedena u Narodnom pozorištu: u savremenom rediteljskom čitanju Nikole Zavišića, prvo izvođenje je 14. maja na Velikoj sceni.

- I za mene je ovo novo i drugačije. Prethodno sam u Narodnom radio "Važno je zvati se Ernest", nadovezao sam se na taj proces i otišao u neku još "luđu" kreaciju - objašnjava reditelj Zavišić. - Došli smo do uzbudljivog scenskog jezika koji će se na svež i drukčiji način osvrnuti na našu tradiciju i današnje goruće probleme. Uradili smo vodvilj, ali melanholičan i mračan o našim naravima i silnim "izbiranjima" koji nas na kraju nikud ne odvedu.

U ansamblu predstave su Anastasija Mandić, Dragan Nikolić, Aleksandra Nikolić, Sena Ćorović, Zoran Ćosić (igrao je i u prethodnoj postavci "Izbiračice", s rediteljskim potpisom Radoslava Zlatana Dorića) Ivana Šćepanović, Tamara Stošić (gošća iz vranjskog teatra), Ivan Bosiljčić, Darko Tomović, Milorad Mandić i Nemanja Konstantinović. Dramaturg je Molina Udovički Fotez, reditelj je s Mirašom Vuksanovićem uradio i scenografiju (kao i dizajn svetla), a kostimograf Suna Kažić.

BEZ DOBROG IZBORA

- MalČika u našem vremenu nije samo razmažena i izbirljiva već je puna sebe - kaže Anastasija Mandić o liku koji igra. - Na bezobrazan i bahat način, nepravedno se odnosi i prema sopstvenim roditeljima. Ona može da izabere bilo koga, ali je nezadovoljna svakim izborom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije