Zlatni lav reditelju Vilijemu Fridkinu

R. R.

05. 05. 2013. u 22:15

Oskarovac kome su svetsku slavu doneli kultni triler "Francuska veza", horori "Egzorcist" i "Isterivač đavola", novi je laureat nagrade Zlatni lav za životno delo

REDITELj Vilijam Fridkin, oskarovac kome su svetsku slavu doneli kultni triler "Francuska veza" (sa Džinom Hekmanom i Rojem Šajderom u glavnim ulogama), horori "Egzorcist" i "Isterivač đavola", novi je laureat nagrade Zlatni lav za životno delo, koja će mu biti dodeljena na 70. jubilarnom festivalu u Veneciji.

Fridkin se vezuje za doba "novog Holivuda" i pokret "američki novi talas", koji je trajao od 60-ih do 80-ih godina 20. veka. Autori poput njega doneli su nov i potpuno drugačiji stil na filmu od onog tradicionalnog, koji je vladao između 1920. i 1950. godine.

Kako je istakao Alberto Barbera, direktor Venecijanskog festivala, Fridkin će dobiti Zlatnog lava zbog svog "revolucionarnog uticaja na savremeni američki film, posebno u oblasti krimi i horor žanra". Barbera je, kako prenose svetski mediji, posebno istakao i njegov doprinos istraživanju pravila dokumentarnog filmskog stvaralaštva.

A po rečima Fridkina, Zlatni lav Mostre je nagrada kakvu nikada nije očekivao:

"Ponosan sam što mi je dodeljeno takvo priznanje, i primiću ga sa zahvalnošću i ljubavlju. Jer, Venecija je moj duhovni dom", izjavio je 77-godišnji reditelj, koji je debitovao na ovom festivalu 1950, sa filmom "Jade".

Ovogodišnja, 70. Mostra, održava se od 28. avgusta do 7. septembra, a Fridkin se na njoj poslednji put takmičio 2011, sa filmom "Killer Joe", u kome je glavnu ulogu igrao Metju Mekonahej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije