Svi smo mi čitaoci

D. Bt.

17. 04. 2013. u 21:47

U čast Svetskog dana knjige, desetodnevnom manifestacijom pod pokroviteljstvom "Novosti" biće po prvi put obeležen svetski dan knjige i autorskog prava u Srbiji. Mini knjižare i programi za decu

SVETSKI dan knjige i autorskog prava u Srbiji će prvi put biti obeležen desetodnevnom manifestacijom, koja će pod sloganom "Svi smo mi čitaoci" biti otvorena u petak i trajaće do 28. aprila. Medijski pokrovitelj su "Večernje novosti", a u Organizacionom odboru su predstavnici dva ministarstva, kulture i prosvete, Sekretarijata za kulturu Beograda, Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke grada Beograda, Bibliotekarskog društva Srbije i dva udruženja izdavača. Osim u Beogradu, manifestacija će se održati u Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Užicu, Čačku, Nišu, Knjaževcu, Kikindi, Subotici, Kruševcu, Somboru, Boru, Kraljevu, Kladovu...

U okviru ove manifestacije, Udruženje izdavača i knjižara Srbije priređuje Festival knjige, koji će u petak na Svetosavskom platou u 18.00 časova otvoriti pisci Svetislav Basara i Aleksandar Gatalica i Dejan Papić, predsednik UIKS. Na bini na Platou održavaće se programi za decu i predstavljanje knjiga za mališane, radnim danom od 16.00 do 19.00 časova, a subotom i nedeljom od 10.00 do 17.00. Na šetalištu između NBS i Hrama Svetog Save, biće postavljene mini-knjižare, u kojima će se knjige prodavati sa popustom od 15 do 30 odsto.

ŠTAND "NOVOSTI" Na Festivalu knjige svoj štand imaće i Kompanija "Novosti", koja će nuditi svoje poznate bestselere: klasike koji su uvek aktuelni, kao i hitove iz pera Emira Kusturice, Vuka Draškovića, Žarka Lauševića, Veselina Šljivančanina, Mileta Novakovića, Momčila Bajagića Bajage... Tu su i najnovije knjige iz edicije "Dečji klasici" koje će, svakako, obradovati najmlađe čitaoce. Sve knjige imaće specijalne popuste u čast ove manifestacije.

Na u sredu održanoj konferenciji za štampu, Dejan Ristić, v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, Gorica Škipina iz Sekretarijata za kulturu, Vesna Crnogorac iz Bibliotekarskog društva Srbije, Vuk Vukićević (sekretar UIKS) i Aleksandar Gatalica, koordinator Organizacionog odbora, istakli su da je ova manifestacija organizovana ne samo u čast Dana knjige, već i sa željom da se popularišu pisana reč i čitanje.

Između ostalog, biće organizovan okrugli sto na temu "Autorsko i srodna prava", otvorena izložba Romske knjige i Romskog kutka u NBS, u Muzeju istorije Jugoslavije biće otvorena lična biblioteka J. B. Tita, a u Biblioteci grada Beograda knjige će, u ulozi bibliotekara preporučivati poznate ličnosti. Planirane su i promocije knjiga uz učešće poznatih i popularnih pisaca.

KNjIGE I RUŽE

Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskog prava doneta je na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu 1995. godine, a datum, 23. april izabran je jer su na taj dan rođeni Šekspir i Servantes. Ovaj dan je u Španiji praznik još od 1923, u Servantesovu čast, a deo je proslave Dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija, još od srednjeg veka, da muškarci donose ruže svojim voljenima, a od 1925. da žene daju knjigu u zamenu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije