Nova knjiga Emira Kusturice u izdanju Novosti

M. A. K.

utorak, 02. 04. 2013. u 20:58

Нова књига Емира Кустурице у издању Новости
Emir Kusturica potpisao sa "Novostima" ugovor o objavljivanju nove knjige: U pripovetkama su i moja sećanja, deo istorije moje porodice
NAJAVLJEN još jesenas, dok je u štampi bilo peto izdanje autobiografskog bestselera "Smrt je neprovjerena glasina", novi naslov Emira Kusturice uskoro izlazi pred čitaoce. Rukopis je predao izdavaču, a u utorak su slavni reditelj i direktor i glavni urednik "Novosti" Manojlo Vukotić potpisali ugovor o objaljivanju knjige "Sto jada".

- Postoji izreka koja mi se dopada "Trista čuda, trista jada" - objasnio je Kusturica, naslov zbirke pripovedaka koja, dok autor leti između Pariza, Moskve, Vladivostoka... putuje do štamparije. - Moj prijatelj, vrlo govorljiv i sa izrazito čistim jezikom, kada nešto hoće da pojača u priči o nekoj nevolji, a obično se tiče izgradnje Andrićgrada, da bi potvrdio kako je to teško, kaže: "Sto jada!" To je i naslov priče o jednom dečaku, čiji se podrum zove "Sto jada". Nazadovoljan životom u porodici, on se poverava jednom šaranu koji se brčka u kadi i tu svoju ispovest započinje, istim rečima: "Sto jada..."

Kusturica kaže da se posle ispovednog romana opredelio za kraću formu jer smatra da je srpska književnost u toj formi najjača:

- Na srpskom jeziku su ispisane tolike lepe priče, od prvih polupaganskih bajki pa do Andrića, vrhunskog pripovedača. Nekako mi je to prirodno išlo - ispovedni roman, a onda priče, koje opet može da sledi roman, ili neka knjiga eseja.

Zbirku čini osam priča, a autor kaže da je razmišljao i o devetoj, ali da je ipak izostala:

- To je istinita priča o devojci koja je da bi pomogla ocu, zapalom u dugove, podigla kredit i snimila porno-film. Kada je otac u nekom motelu video taj film - ubio se. Nisam stigao da je završim...

Slavni reditelj ne krije da i u ovoj njizi postoje autobiografski elementi. Reč je o delu njegovih sećanja, delu istorije njegove porodice, ali i porodica sa kojima je živeo. U knjizi su i tri priče na osnovu kojih će biti snimljen film, zasad sa radnim naslovom "Ljubav i rat".

- Ovo je novi, bolji Kusturica. U prvoj knjizi, punoj autobiografske topline, iskrenosti, čak i naivnosti, Kusta je pokazao svoj literarni dar. Sada, u drugoj knjizi, ostavlja upečatljiv utisak - pravog, zrelog pisca. Velikog dara, nepresušne mašte, daleke vizije, on ispreda uzbudljive priče, koje se odmotavaju baš kao dobar film. Njegov film. Plašim se, ako ovako nastavi, da će zlatne palme i zlatni lavovi pasti u senku njegove literature - malo u zbilji, malo u šali, kaže Manojlo Vukotić.

Vukotić ističe veliko zadovoljstvo što će "Novosti" izdati i drugu knjigu velikog filmskog stvaraoca.

- Prva knjiga prošla je u 115.000 primeraka. I ova mora preći "stotku"! Divni spoj Kusturica - "Novosti" predodređen je za rekorde i pobede - samouveren je Vukotić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

ma sigurno

02.04.2013. 22:05

@Ivana - Cuo sam da su mnogi seljaci zapostavili svoja imanja, toliko su se zadubuli u citanju Kusturicinu knjigu.

Radovan

02.04.2013. 21:24

Puno postujem sve sto Kusta radi i ubedjen sam da je ovo samo uvod u jos lepse stvari koje ce nam iza sebe ostaviti.

Spiridon S.

03.04.2013. 01:42

Lepa vest za sve one koji imaju u sebi ljutskog dostojanstva i osecaja za sustinsko i lepo..Svestrani,multimedijalni ne ponovljivi i genijalni umetnik dalje cudvotvori i na naj lepsi moguci nacin visoko drzi baklju koja osvetljava tamu..dokazujuci uprkos svemu,uprkos "stotinu jada"da "zivot je cudo"ukoliko se ne zaboravi "zavet",spoznaja o svesti ko smo,sta smo i kudacemo..Ziv i zdrav bio Emire..

robin hud

03.04.2013. 10:07

@ДУШАН ВУКОВИЋ - @ДУШАН ВУКОВИЋ. Reci to mojoj zeni, koja je inace rodom iz Srbije ! :-)

MatijaBG LDP

03.04.2013. 10:08

@ДУШАН ВУКОВИЋ - Srbi,pisimo i latinicom i cirilicom,jer oba su nasa,a tim smo bogatiji i obrazovaniji...Dusane,pisi mozgom!

ДУШАН ВУКОВИЋ

03.04.2013. 16:06

@ДУШАН ВУКОВИЋ - Зашто Хрвати нису задржали богатство два писма?

Lana

05.04.2013. 19:27

@ДУШАН ВУКОВИЋ - Zato sto su od dve verzije naseg, srpskog jezika odabrali onu koja njima vise "pase".