NAJAVLJEN još jesenas, dok je u štampi bilo peto izdanje autobiografskog bestselera "Smrt je neprovjerena glasina", novi naslov Emira Kusturice uskoro izlazi pred čitaoce. Rukopis je predao izdavaču, a u utorak su slavni reditelj i direktor i glavni urednik "Novosti" Manojlo Vukotić potpisali ugovor o objaljivanju knjige "Sto jada".

- Postoji izreka koja mi se dopada "Trista čuda, trista jada" - objasnio je Kusturica, naslov zbirke pripovedaka koja, dok autor leti između Pariza, Moskve, Vladivostoka... putuje do štamparije. - Moj prijatelj, vrlo govorljiv i sa izrazito čistim jezikom, kada nešto hoće da pojača u priči o nekoj nevolji, a obično se tiče izgradnje Andrićgrada, da bi potvrdio kako je to teško, kaže: "Sto jada!" To je i naslov priče o jednom dečaku, čiji se podrum zove "Sto jada". Nazadovoljan životom u porodici, on se poverava jednom šaranu koji se brčka u kadi i tu svoju ispovest započinje, istim rečima: "Sto jada..."

Kusturica kaže da se posle ispovednog romana opredelio za kraću formu jer smatra da je srpska književnost u toj formi najjača:

- Na srpskom jeziku su ispisane tolike lepe priče, od prvih polupaganskih bajki pa do Andrića, vrhunskog pripovedača. Nekako mi je to prirodno išlo - ispovedni roman, a onda priče, koje opet može da sledi roman, ili neka knjiga eseja.

Zbirku čini osam priča, a autor kaže da je razmišljao i o devetoj, ali da je ipak izostala:

- To je istinita priča o devojci koja je da bi pomogla ocu, zapalom u dugove, podigla kredit i snimila porno-film. Kada je otac u nekom motelu video taj film - ubio se. Nisam stigao da je završim...

Slavni reditelj ne krije da i u ovoj njizi postoje autobiografski elementi. Reč je o delu njegovih sećanja, delu istorije njegove porodice, ali i porodica sa kojima je živeo. U knjizi su i tri priče na osnovu kojih će biti snimljen film, zasad sa radnim naslovom "Ljubav i rat".

- Ovo je novi, bolji Kusturica. U prvoj knjizi, punoj autobiografske topline, iskrenosti, čak i naivnosti, Kusta je pokazao svoj literarni dar. Sada, u drugoj knjizi, ostavlja upečatljiv utisak - pravog, zrelog pisca. Velikog dara, nepresušne mašte, daleke vizije, on ispreda uzbudljive priče, koje se odmotavaju baš kao dobar film. Njegov film. Plašim se, ako ovako nastavi, da će zlatne palme i zlatni lavovi pasti u senku njegove literature - malo u zbilji, malo u šali, kaže Manojlo Vukotić.

Vukotić ističe veliko zadovoljstvo što će "Novosti" izdati i drugu knjigu velikog filmskog stvaraoca.

- Prva knjiga prošla je u 115.000 primeraka. I ova mora preći "stotku"! Divni spoj Kusturica - "Novosti" predodređen je za rekorde i pobede - samouveren je Vukotić.