Arhitektonski konkurs “Novosti”: Lepota pobedila ekonomsku krizu

D. B. M.

01. 04. 2013. u 20:58

Izložba najboljih radova Arhitektonskog konkursa kompanije "Novosti" otvorena u ponedeljak uveče u galeriji "Ozon". Uručene nagrade Predragu Milutinoviću i Nemanji Vukoviću

U GALERIJI "Ozon" u ponedeljak uveče je otvorena izložba najboljih radova sa ovogodišnjeg Arhitektonskog konkursa Kompanije "Novosti" i uručene nagrade arhitekti Predragu Milutinoviću za izvedeno arhitektonsko delo i njegovom mlađem kolegi Nemanji Vukoviću za studentski rad. Puna galerija na Andrićevom vencu i ulica ispred nje najbolje svedoči o velikom interesovanju publike.

Postavka je posebno fokusirala Milutinovićev Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa invaliditetom "Sunce" na Bežanijskoj kosi, koji je po oceni stručnog žirija Kompanije "Novosti" (Branislav Mitrović, predsednik, dr Aleksandar Kadijević, Zorica Savičić, Siniša Temerinski i Manojlo Vukotić) najbolje izveden projekat u prethodnoj godini. Pažnju publike privukao je i najbolji studentski rad, projekat za poslovni objekat sa restoranom u prizemlju, Nemanje Vukovića.

Otvarajući izložbu univerzitetski profesor dr Aleksandar Kadijević govorio je o istorijatu nagrade i istakao njen veliki značaj za arhitekte i studente. On je podsetio prisutne i na prve nagrade za arhitekturu, koje su dodeljivane između dva svetska rata.

DOBRA PROGNOZA VUKOTIĆ je otkrio prisutnima da je ideja da se dodeli nagrada za najbolji studentski projekat njegova. Realizovana je u vreme dok je bio glavni urednik "Borbe". - Nagrade su tada dobijali već afirmisani arhitekti, a mladi talenti ostajali su u njihovoj senci. Učinilo mi se zgodno da i njima pružimo šansu. Prognoza nije bila loša. Ova nagrada pokazala je da nagrađeni studenti posle nekoliko godina postaju i laureati za izvedeno delo. Bez obzira da li postoje materijalne mogućnosti za realizaciju njihovih projekta, mladi momci i devojke pokazuju ono što očekujemo - divne ideje, visprenost, maštu i dar - rekao je Vukotić.

- "Sunce" uspostavlja nove standarde u rešavanju objekata socijalne zaštite, a istovremeno je značajno arhitektonsko delo. Ovakav tip objekta nije skoro realizovan u našoj sredini i time je uspeh autora veći - obrazložila je odluku žirija arhitekta Zorica Savičić. - Vuković je uspešno rešio složenu gradsku situaciju i projektovao veoma lepu zgradu. Time se njegov rad izdvojio od ostalih studentskih projekata.

Uručujući nagrade laureatima Manojlo Vukotić, glavni urednik i generalni direktor Kompanije "Novosti" je rekao:

- Uprkos tome što imaju ovako divnu nagradu, "Novosti" arhitekturu ne prate na način kako bi to trebalo. Ubuduće ćemo raditi sa više ambicije i naklonosti. Arhitekturu nećemo ostavljati po strani, dajući prednost stripovima i poeziji. Uostalom, i arhitektura je jedna vrsta poezije.

Milutinović je istakao da je priznanje koje je dobio za "Sunce" za njega istovremeno i nagrada za dosadašnji rad i posvećenost struci:

- Oštra konkurencija u kojoj je moj rad ocenjen kao najbolji, pokazuje da i pored teške ekonomske situacije ima prostora za dobru arhitekturu.

Vuković je priznao da mu studentska nagrada znači mnogo, jer predstavlja potvrdu kvaliteta njegovog rada na studijama, a ujedno i dodatni motiv za bavljenje arhitekturom.

Marija Jovin, arhitekta

OPRAVDALI REDOSLED

NAGRAĐENI radovi su potpuno opravdali redosled. Posebno raduje, što je nagrađen zaista najbolji autorski projekat. Žao mi je što zbog bolesti nisam učestvovala u radu žirija, ali potpuno bih se saglasila sa ostalim članovima.

Goran MarkoviĆ, reditelj

ČUVAJU TRADICIJU

KAO što volim filmske autore koji prave potpuno različite filmove od mene, tako volim ponekad da odem na izložbu arhitekture, jer jednostavno to nikad ne bi mogao da radim. Drago mi je što su "Novosti" nastavile veliku tradiciju nagrade "Borbe" i nadam se da će nivo ostati isti.

Vladimir Lojanica, arhitekta

NAJVIŠE ODSKOČIO

FENOMENALNO je što "Novosti" i dalje drže odličan trend pomoći arhitektonskom stvaralaštvu. Posebno je zadovoljstvo što je ovog puta bio ogroman odaziv, što su radovi bili raznovrsni i što je u takvoj konkurenciji žiri uspeo da izdvoji najboljeg i da nagradi rad koji je zaista odskočio na sceni ove godine.

Dragan BuĐevac, profesor Građevinskog fakulteta

FANTASTIČNO OSTVARENjE

PEĐU Milutinovića znam od studentskih dana i izuzetno je talentovan arhitekta. Od početka je imao smisao za estetiku, ali ne nedostaje mu ni osećaj za funkciju i ekonomičnost. "Sunce" je fantastično ostvarenje, toplo zdanje sa lepim linijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije