POETSKE nagrade "Pečat varoši sremskokarlovačke" uručene su u četvrtak, na dan rođenja Branka Radičevića (1824-1853) Tanji Kragujević i Goranu Labudoviću Šarlu. Kragujevićeva je nagrađena za zbirku pesama "Hleb od ruža" u izdanju Književne zadruge Vršac, a Labudović za zbirku "Tajnopis" koju je izdala Biblioteka "Danilo Kiš" u Vrbasu.

U prigodnim besedama laureati su načinila najdublji naklon velikom pesniku. Branko je, kako je rekla Kragujevićeva, baš u sremskokarlovačkoj gimnaziji koju je pohađao od 1835. prepoznao suštinu jezičkih reformi svog doba.

- To ga je, u samo pedeset i četiri njegove lirske pesme, učinilo mladim, obrazovanim i razigranim gospodarem nesputane emocije i izraza - dodala je ona.

S druge strane, Labudović je rekao da nije slučajno što je Radičević kao preteča svih srpskih pesnika, rođen baš u proleće, "u to doba rađanja, ispunjenosti, snage i novog života".

- Jedan trag sunca, onaj prvi zrak posle praskozorja, bio je Branko, sinuvši božanskim sjajem, i snagom, u temelje srpske poezije - rekao je Labudović.