NIŠ - U okviru Državnog programa proslave jubileja Milanskog edikta, na arheološkom lokalitetu Viminacijum 18. maja će se održati dve manifestacije: izložba Narodnog muzeja iz Beograda "Konstantin Veliki i Milanski edikt - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije" i opera "Aida" u izvođenju ansambla Beogradske opere, uz učešće svetskih operskih zvezda.

Kako je u sredu na prezentaciji programa u Gradskoj kući u Nišu rekao Radoslav Pavlović, savetnik predsednika republike za kulturu, na izložbi će se naći autentična svedočanstva (nastala od kraja 2. do 7. veka), koja odslikavaju doba pre vremena Konstantina Velikog, doba njegove vladavine, ali i vredno nasleđe prvog hrišćanskog cara.

Izložbu čine skulture, fragmenti arhitektonske plastike klesane u kamenu, upotrebni, kultni i ceremonijalni predmeti, nakit, posude, carski medaljoni... ukupno 180 eksponata.

- Kao poseban kuriozitet, izdvajamo portret cara Konstantina Velikog u bronzi, koji je otkriven 1900. godine u Nišu. Neki od izloženih predmeta bili su ustupljeni za potrebe velikih svetskih izložbi priređivanih povodom proslave Milanskog edikta i Konstantinovog dolaska na vlast - kaže Radoslav Pavlović, naglašavajući da je samo za osiguranje trebalo uzdvojiti 19 miliona evra.

Posle Viminacijuma, izložba 4. oktobra dolazi u Niš gde će biti otvorena u izložbenom prostoru „Filip Morisa“.

Takođe 18. maja biće izvedena i opera "Aida" u rimskim amfiteatru u Viminacijumu, jednom od retkih sačuvanih na tlu Evrope, koji će za tu priliku dobiti novo ruho.

Jedna od aktivnosti o kojoj je bilo reči je i rekonstrukcija Medijane, koja će posle pokrivanja arheološkog nalazišta omogućiti posetiocima da na 1.000 kvadrata vide podni mozaik, kao i zidine u jednom delu letnje rezidencije iz perioda Konstantina, podignute početkom 3. veka naše ere.