JEDAN od naših najvećih slikara 20. veka, Milan Konjović često je govorio kako je uvek imao oko za boju, a crtež mu je zadavao muku. Posebno na početku njegovog impresivnog slikarskog opusa.

"Rani crteži Milana Konjovića" naziv je izložbe koja će u četvrtak biti priređena u Galeriji "Most" Zavoda za kulturu Vojvodine i trajaće do 10. maja.

Na izložbi će biti predstavljeno tridesetak crteža nastalih od 1917. do 1920. godine. Bilo je to vreme Konjovićevog učešća u Prvom svetskom ratu (1916. godine mobilisan je u ugarsku vojsku) i tokom boravka na Akademiji u Pragu, u klasi profesora Vlaha Bukovca 1919. godine.

- Već u svojoj petnaestoj godini znao sam da ću biti slikar, ali su mi prve teškoće zadavali crtež i forma - često se docnije prisećao veliki umetnik, koji je živeo i slikao u Parizu od 1924. do 1932. godine, ali je pravu inspiraciju našao tek kada se vratio u rodni Sombor.

Sava Stepanov, likovni kritičar i autor postavke crteža koje je za izložbu ustupila umetnikova porodica, kaže da je iz tih ranih radova vidljivo koliko je Konjović bio svestan važnosti crteža.

- Dijapazon crteža na ovoj izložbi je veoma širok, od nepretencioznih krokija, preko ozbiljnijih skica i studija rađenih u školskom ateljeu ili u praškom parku, pa sve do crteža kojima se predstavlja i karakteriše motiv portreta,pejzaža ili kakvog drugog prizora - kaže Stepanov za "Novosti".

U tim crtežima vidljiva je umetnikova težnja da liniju "savlada", da je potčini vlastitom temperamentu, napominje Stepanov i podseća da je na samrti, pre 20 godina, Konjović svoj slikarski opus zatvorio upravo crtežom.

Bio je to krug i u njemu tačka. Kao potvrda njegove omiljene izreke da je život sazdan od krugova.

NEGOVANjE CRTEŽA

GALERIJA "Most" će do kraja ove godine prirediti još desetak izložbi crteža posvećenih poznatim umetnicima Savi Šumanoviću i Zori Petrović, ali i nekolicini savremenika.