NESVAKIDAŠNjA životna priča princeze Olivere Lazarević (1373-1444) biće uskoro pretočena u igrano-dokumentarni film "Put ružama posut". U Fondu "Princeza Olivera", koji je autor ovog projekta, kažu da bi snimanje filma trebalo da počne u aprilu.

- Sa mnogo ljubavi i entuzijazma nastavljamo misiju očuvanja srpske duhovnosti, istorijske i kulturne baštine. Film koji trenutno pripremamo baziran je na istorijskoj monografiji "Princeza Olivera, zaboravljena srpska kneginja" - kaže za naš list Jelena Mandić, upravitelj Fonda "Princeza Olivera".

Životna priča najmlađe kćerke kneza Lazara i kneginje Milice kao da je "pisana" za film. Nakon Kosovske bitke i smrti kneza Lazara, Srbija je morala da plaća novčani i vojni danak Osmanlijskom carstvu. Ali najveća garancija miru bilo je davanje princeze Olivere u harem sultana Bajazita.

- Nju su iz rodnog Kruševca u harem Bajazita I, koji joj je pogubio oca, ispratili pupoljcima, a često je kroz život bolno, ali vešto gazila po trnju. Princeza je ipak uspela da preživi, dostojanstveno istraje i da se vrati u Srbiju - objašnjava naša sagovornica.

BOJ NA KOSOVU
JEDAN od najznačajnijih momenata u srpskoj istoriji, Kosovska bitka, imaće značajno mesto i u dokumentarno-igranom filmu "Put ružama posut". - Davanje princeze Olivere kao zalog miru odmah nakon bitke bio je ključni događaj u njenom životu, a uticao je i na sudbinu čitavog naroda i države. Ovaj film se, pre svega, bavi posledicama Kosovske bitke - kaže Jelena Mandić.

Za ekranizaciju princezinog života biće iskorišćena bogata arhivska građa, umetnički predmeti, inserti iz dokumentarnih i igranih filmova, mape, rodoslovi... Mnogi od njih biće prvi put prezentovani javnosti.

U realizaciji ideje vodili su se rečima protojereja stavrofora Radomira Popovića, recenzenta pomenute monografije, koji kaže da "ništa nije zaboravljeno ako se dobro podsetimo i osvestimo".

- Trudili smo se da što sveobuhvatnije predstavimo život princeze Olivere i srednjovekovne Srbije. Priča nas vodi kroz međusobne odnose istorijskih ličnosti, njihove sudbine i životna iskušenja. Želeli bismo da osvetlimo značajan period srpske istorije i ličnosti čije vrline prevazilaze prostor i vreme. Ključne reči ovog filma su ljubav i žrtva - kaže Jelena Mandić.

Mada je princeza Olivera glavna junakinja filma "Put ružama posut", njen život i sudbina neodvojivi su od velikog broja istorijskih ličnosti, koje će takođe biti deo filmske priče. Princezini roditelji knez Lazar i kneginja Milica, brat despot Stefan, sestra Jelena Balšić, sestrić Đurađ Branković, sultan Bajazit... samo su neka od istorijskih imena koja su obuhvaćena princezinim životopisom.

U toku su završni pregovori sa poznatim glumcima, ali i nekim mladim nadama, koji će oživeti istorijske ličnosti u igranom delu filma. Njihova imena biće poznata uskoro, ali će, kako kažu u Fondu, biti na nivou teme i ličnosti o kojima film govori.

"Put ružama posut" će se snimati na mnogobrojnim autentičnim lokacijama širom Srbije.