Sava Šumanović u Galeriji Matice srpske

J. SIMIĆ

13. 03. 2013. u 21:03

Na ovoj jedinstvenoj izložbi, koja se otvara u četvrtak, premijerno će biti postavljene Šumanovićeve skice iz kafea "La Coupole"

POVODOM meseca frankofonije, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu u četvrtak uveče će biti otvorena izložba "Sava Šumanović i tajna pod kupolom".

Premijerno će biti izložene pripremne skice za četiri ženske figure koje je Šumanović, tokom boravaka u Parizu, 1927. godine, naslikao na stubu u kafeu "La Coupole" na Monparnasu.

- Decenijama se o tome pričalo u srpskoj istoriografiji - kaže upravnica Galerije Tijana Palkovljević. - Međutim, tek otkriće skica četiri ženske figure, koje su sada u privatnom vlasništvu, potvrdilo je njegovo autorstvo.

U želji da posetiocima izložbe dočaraju ambijent i atmosferu čuvenog pariskog lokala, kao i da duh mondenskog Pariza prenesu u Novi Sad, kustosi Galerije pored pripremnih skica za četiri ženske figure izložiće i istorijske fotografije kafea "La Coupole" iz tridesetih godina prošlog veka, i repliku stuba koji je oslikao Sava Šumanović.

UGLED
ŠUMANOVIĆEV angažman u pariskom lokalu "La Coupole" važan je za razumevanje njegovog učešća u tadašnjoj umetničkoj sceni Pariza. Šumanovićevo angažovanje u "La Coupole", u čijem dekorisanju su učestvovali i drugi pariski slikari, svedoči o njegovom tadašnjem ugledu na pariskoj umetničkoj sceni.

Sastavni deo izložbe je i film "Četiri karijatide" (2013) koji je, ovim povodom, napravio Igor Antić, umetnik koji danas živi i radi u Parizu.

Sakupljajući relevantne podatke, preplitanjem francuske i srpske istoriografije, Antić je zasnovao svoj video-rad o Šumanoviću na njegovim slikama za "La Coupole", ali i na analizi njegovog celokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji.

Nastojao sam da ukrštanjem prikaza ambijenta Pariza i Šida i likovnih dela Šumanovića nastalih u ove dve sredine, predstavim slikarev dvojezični umetnički svet i upotpunim naša saznanja o njegovom delu - kaže Antić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije