Srbija na listi svetske nematerijalne baštine?

D. MATOVIĆ

13. 03. 2013. u 20:59

Naša zemlja će se prvi put sa nekim svojim običajima uključiti u nadmetanje za Uneskovu listu nematerijalnog nasleđa

NAŠA zemlja će se prvi put sa nekim svojim običajima uključiti u nadmetanje za Uneskovu listu nematerijalnog nasleđa. Potpuno samostalno predložićemo krsnu slavu, dok ćemo sa Rumunima, Hrvatima, Makedoncima, Moldavcima i Turcima kandidovati prolećni praznik Đurđevdan (Hidrileze). Kako "Novosti" saznaju, kandidature će biti upućene Unesku do kraja ovog meseca.

Predlog za regionalnu nominaciju Đurđevdana je gotovo spreman, ostalo je još da Rumuni dopune dokumentaciju. Inače, u ovom poduhvatu trebalo je da učestvuju i Crna Gora, BiH i Irak, ali su u međuvremenu odustali. Neki zbog toga što nisu mogli da ga iznesu, a drugi, zato što su smatrali da hrišćanski način proslavljanja Đurđevdana i muslimanski običaji za Hidrilezi nemaju ništa zajedničko.

- Centar za nematerijalno kulturno nasleđe je, u saradnji sa lokalnim samoupravama, regionalnim muzejima, turističkim i nevladinim organizacijama i pojedincima, prikupio sav potrebni audio, video i foto materijal i dokumentaciju, sve je u skladu sa propozicijama Uneska dostavljeno Sekretarijatu zaduženom za multinacionalnu nominaciju - kaže za "Novosti" Dušica Živković, predsednica Nacionalnog komiteta za nematerijalno nasleđe. - Filmom, fotografijama i pratećim tekstom učinili smo elemente nacionalnog identiteta vidljivim. Regionalna nominacija je najlepša promocija kulturnog nasleđa - predstavljamo deo celine, a čuvamo etnički i kulturološki identitet.

STROGE PROPOZICIJE DUŠICA Živković kaže da smo mogli da pripremimo nominaciju i za etno-muziku i neke običaje, ali nove propozicije Uneska dozvoljavaju samo jednu samostalnu kandidaturu. - Mislim da će to ubrzati donošenje odluke - ističe ona i dodaje da će konačna odluka o tome da li će slava i Đurđevdan postati deo nematerijalnog svetskog nasleđa biti doneta do sredine 2014. godine.

Đurđevdan (6. maja) koji proslavlja snagu nove rodne godine, osim pravoslavnog, obeležava i katoličko i muslimansko stanovništvo, naročito ono koje se bavi stočarstvom.

- Na tlu Srbije proslava dana posvećenog svetom Đorđu zadržala je nekoliko slojeva stare slovenske i starobalkanske religije i kulture, nadgrađene hrišćanskom tradicijom - objašnjava Živković. - Sadrži elemente stočarskih praznika, priređivanih u čast starorimske boginje Pales, kao i slovenskih božanstava Jarila i Vesne. Ovaj prolećni običaj na teritoriji naše zemlje sačuvan je, uglavnom, kao zavetna ili porodična slava.

U đurđevdanskom praznovanju očuvalo se obilje običaja, verovanja i magijskih radnji, koje pre svega imaju ulogu da osiguraju napredak, plodnost i zdravlje porodice, useva i stoke. Osim đurđevdanskih običaja, u našem predlogu su i "Đurđevdanski susreti - Molitva pod Midžorom", etno-festival koji se održava u selima Vrtovac i Balta Berilovac, kod Kanjaževca, kao i priprema belmuža tradicionalnog jela iz Istočne Srbije.

- Slično smo uradili i sa krsnom slavom, uz tradicionalne običaje stavili smo mešenje i ukrašavanje obrednog hleba i poskurnik, odnosno pečat kojim se ukrašava slavski kolač.

Nosilac predloga za Đurđevdan je Zavičajni muzej Knjaževac, dok je predlagač slave za listu Uneska Etnografski muzej iz Beograda.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Jovana Zemun

13.03.2013. 23:28

Ako sa Hrvatskom nominujemo Đurđevdan za Unesko, zašto Srbija ne nominuje ojkaču (ojkanje), koju je Srbima otela Hrvatska. Proterani Srbi u u Srbiji čuvaju ojkaču. Srbija mora prioritetno da nominuje ono što su nam drugi prethodnih godina oteli. A to su bećarac i nijemo kolo.

Milan USA

14.03.2013. 11:24

@Jovana Zemun - @ Jovan, Zasto uvek pominjete da kandidujemo neke primitivne obicaje? Valjda imamo i nesto civilizovano i normalno. Uzas! Jos je simbol na google za Srbiju sajkaca, opanci, gusle.... A u politici i svetu genocid i ratni zlocini i zverstva. Dajte ljudi malo se osvestite.

"primitivac" SRB

14.03.2013. 12:59

@Jovana Zemun - tipičan produkt POVRŠNOSTI... made in usa

Milan USA

14.03.2013. 13:03

@Jovana Zemun - @ primitivac @ Cega se pametan stidi...... Dalje znate i sami.

Srbin

14.03.2013. 22:15

@Jovana Zemun - Ako se stidis srpske kulture, sta pises komentare po srpskom portalu. Ako zelis nesto da naucis o Srbima, ima fala bogu na internetu dovoljno sadrzaja, od slovenskih kulturoloskih foruma za zasticenje slovenske bastine, do wikipedije. Srbi imaju svoje kulturoloske ikone koje vaze kao iskonsko srpski, dok naravno neke delimo sa ostalim slovenskim a i susednim narodima koji su bili pod utecajem nase kulture. Stvari kao gusle, ojkaca, slava, kolo su npr. neke od njih.

Crnogorac

06.05.2013. 19:31

@Jovana Zemun - Gusle su crnogorski instrument, vi u Srbiji ne znate ni sta je to. Da vam nije da ponekad vidite Crnogorca s guslama, ne biste znali ni kako izgledaju. Sve guslarske pjesme su na crnogorskom jeziku, a svi guslari nose crnogorsku narodnu nosnju. Probajte vi sa gajdama, pa duvajte u mrtve ovce, a gusala se okanite. Slava takodje. Kakve su to provokacije da je to srpski obicaj? Mi Crnogorci je slavimo od kad postojimo, i to popuno drugacije od vas Srba.