TRADICIONALNU nagradu "Gordana Brajović" koju dodeljuju "Večernje novosti" za najbolju knjigu za decu, dobila je Violeta Jović (1966) za pesničku zbirku "Svitac u očima" u izdanju kuće "Svici" iz Niša. O ovome je u utorak odlučio žiri u sastavu: Miodrag Jakšić (predsednik), Slobodan Stanišić, Marina Biorac, Tanja Milenković, Milomir Kragović i Dragan Bogutović, koji su razmatrali 51 knjigu pristiglu na konkurs.

U obrazloženju se navodi da je Violeta Jović izvor svog nadahnuća pronašla u slikama i zbivanjima sopstvenog detinjstva. Njena je namera da najlepše čovekovo doba odvoji od zavodljivog i nemilosrdnog žrvnja visokih tehnologija, koje našu igru i druženje pretvaraju u otuđivanje i dopisivanje bez kraja. Mladi čitaoci knjige "Svitac u očima" otkriće jedno drugačije detinjstvo, razigranije, lepše, humanije.

Dodeljene su i nagrade mališanima i mladima, od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda gimnazije, koji su svoje radove poslali na konkurs na koji je ove godine stigao rekordan broj pesama i priča - više od dve hiljade. Imena laureata objavićemo u jednom od narednih brojeva našeg lista. Nagrade će biti uručene na 16. Književnom susretu "Dani dečje poezije i stvaralaštva Gordana Brajović", koji će se 19. aprila održati u Aleksincu.