LJILJANA Šop, Laza Lazić, Simon Simonović, Predrag Čudić, Ljiljana Đurđić, Božo Koprivica, Jakov Grobarov, Mirjana Stefanović, Bogdan A. Popović, Branko Kukić, Ljubica Mrkalj, Maja Herman Sekulić. Nažalost, ovo nije spisak učesnika na reprezentativnoj književnoj večeri ili spisak imena koja bi se našla u nekoj antologiji savremene srpske književnosti, već je reč o spisku imena naših eminentnih književnika i književnica koji ove godine nisu dobili famoznu "nacionalnu penziju" iako su se u roku prijavili na poziv Ministarstva kulture.

Ovo se navodi u saopštenju SKD koje ističe da je Ministarstvo ignorisalo praksu da pri formiranju komisije uvaži i predloge reprezentativnih udruženja.

- Ne dovodeći u pitanje kredibilitet nagrađenih kolega iz drugih umetničkih oblasti, ne možemo da prihvatimo činjenicu da se na spisku nagrađenih književnika i književnih kritičara nije našao niko od eminentnih članova SKD-a - navodi se u saopštenju.

Kao što je poznato, odluka o dodeli nacionalnih penzija doneta je početkom januara meseca. Zašto je članovima SKD trebalo toliko vremena za reagovanje - to samo oni znaju.