GRAC

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

NOVI film Urliha Sajdla "Raj: Nada" otvoriće večeras šesnaesti Dijagonale-festival austrijskog filma, koji će se održati u Gracu do 17. marta. Svetsku premijeru ovaj film je imao nedavno na festivalu u Berlinu, gde je bio u konkurenciji za Zlatnog medveda i privukao veliku pažnju kritičara, medija i publike.

Reč je o završnom delu trilogije "Raj" renomiranog austrijskog autora. Tematski okvir ovih filmova je neispunjena čežnja za srećom tri žene, različitih dobi, ali iz iste porodice. Radnja se odvija tokom njihovih odvojeno provedenih letnjih odmora.

Često brutalan u opsesivnom traganju za lepotom u ružnoći i bizarnostima života, Sajdl posle erotskog kraha svoje "vremešne" junakinje na "seksualnoj" turneji po Keniji u filmu "Raj: Ljubav" (prikazanom u Kanu) i sličnog debakla njene sestre na putu ka Bogu u filmu "Raj: Vera" (prikazanom u Veneciji), sada se, sa dosta pažnje i nežnosti bavi sudbinom 13-godišnje Melani. U filmu "Raj: Nada" Melani (efektna Melani Lenc), dok joj je majka bila na putovanju po Keniji, smeštena je u centar za dijetu, u podnožju Alpa. U zdravstvenom azilu za odvikavanje od gojaznosti ona uzaludno traga za svojom prvom ljubavlju, pogrešno je usmeravajući ka doktoru koji radi u centru (upečatljiv Jozef Lorenc). Baratajući tužno-smešnom varijacijom teme iz "Lolite" i smeštajući je u socijalni kontekst savremenog austrijskog društva, Sajdl vešto prevodi čitavu priču na univerzalni nivo potrage za bliskošću.

Njegovo delo istovremeno predstavlja i sjajan uvod za ovogodišnji festival u Gracu, koji, pod rukovodstvom Barbare Pihler, uspešno prati rast austrijskog filma i njegovih autora.